Новият служебен министър на земеделието трябва да има подкрепата вътре в правителството предвид предизвикателствата, които стоят пред сектора, коментира за Агри.БГ Явор Гечев, настоящ съветник на президента и бивш служебен министър на земеделието. 

Георги Тахов е чудесен експерт, справяше се добре в Държавен фонд “Земеделие”. Надявам се да справи и в Министерството на земеделието. Макар и работата да е доста по-различна от тази на Фонда, господин Тахов знае основните параметри на нещата”, каза още Гечев.

По думите му обаче нещата ще се получат, ако новият служебен министър на земеделието е в добри отношения с министъра на финансите, за да могат да бъдат осигурени средствата за сектора. 


Земеделските производители заслужават по-сериозно отношение”, категоричен бе Явор Гечев.

“Когато министър-председателят се е подписал под някакъв документ и той не се изпълнява, на кого да се вярва вече?”, коментира той неизпълнението на ангажимента на редовното правителство относно изплащането на т.нар. Украинска помощ

“Надявам се да има достатъчно пари по Украинската помощ, защото не е лесно да се намерят в такъв кратък период, особено в служебно правителство”, каза още Явор Гечев. 

Освен средствата по Украинската помощ, проблем за стопаните е и стартирането на кампанията по директните плащания. 

Кампания 2024 ще стартира, но със закъснение. Трябва да се издадат няколко наредби. 

Без това няма как да тръгне кампанията, но тя ще бъде удължена, защото в момента излизат различни неща на европейско ниво с дерогации по отношение на Зелената сделка. И при всички положения нямаше да могат да бъдат обхванати. Такава е годината. Лоша година.”, категоричен бе съветникът на президента в областта на земеделието. 


Гечев коментира и Стратегическия план за развитие на земеделието и неговото прилагане. 

“Стратегическият план в момента е до никъде в новите визии. Европа ще трябва да прави нови политики в новата комисия. Европа често прави едно и също нещо. Когато някой е недоволен, дава дерогация. Но дерогациите свършват.

Отлагането на една или втора година да не постигнеш дадени цели, да ги отбутнеш във времето, те така или иначе тези стратегически цели идват, но изпълнението на индикаторите към края на периода си стои.”, направи анализ бившият служебен министър на земеделието. 

Според Явор Гечев този проблем тежи не само на България, но и на всички европейски държави. 

“Новата ЕК ще трябва да прави диалог изключително бързо с държавите особено за Зелената сделка, защото държавите и особено такива като България не очакваха много. И тя стана супер сложна, далече от земеделските производители, много повече екологична, отколкото агроекологична.

Какво се получи?

Ние се стремим към нулеви емисии, особено в селското стопанство, което струва страшно много пари.

Фермерите вече не получават просто средства, защото са фермери, а защото трябва да правят зелени неща.

30% от себестойността на продукцията е само зелени неща, а в същото време ЕК подписва всякакви споразумения с трети държави, които на практика произвеждат емисии и продават ниска себестойност продуктите си в ЕС, което е безумица.

Толкова загуба на работници на ферми в ЕС не е имало, както последните години и рязко трябва да бъдат взети мерки. България трябва да участва в този процес. Осъзнато да участва в този процес, с експертиза!”, каза още Явор Гечев.