След старта на масовия гроздобер в цялата страна от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) пресмятат, че на база заявените проекти от лозаро-винари до края на 2014 г. се очаква в България да има 9 000 дка нови лозя.

 

Според инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ, интересът на лозарите към създаването на нови лозя се дължи най-вече на навременния старт на Националната програма по лозарство.

 

„Субсидията за изграждане на ново лозе по Програмата е в размер на 75%, тоест самофинансирането е само 25%“, уточни Коев. Той допълни, че голяма част от средствата по Лозарската програма са усвоени – над 60% само до средат на годината.

 

„Очакваме, че до 15 октомври, когато завършва стопанската 2013/2014 г., ще имаме на 100% разплатени средства по мерките от Програмата“, допълни Коев.

 

По думите му облекчаването на процедурите за кандидатстване и съкращаването на сроковете за разглеждане на документите също са изиграли положителна роля за засиления интерес от страна на лозари и винопроизводители.

 

16 са проектите за винарски изби в цялата страна, по които вече се работи и са на етап довършителни работи. Те ще заработят до края на 2014 г. „До края на годината ще стартират още 16 нови винарски предприятия, от които 12 са с чуждестранно участие и 4 - българско участие. Общо в България има 250 винарски изби, 70 от които са изградени с чуждестранни инвестиции“, допълни Коев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!