Акцентът на седмото издание на Националния събор на овцевъдите в България отново ще бъде международното участие, което ще е в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС. Тази година събитието ще се проведе от 11 до 13 май край Петропавловския манастир до град Лясковец, каза Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) и организатор на събитието, чийто медиен партньор е Фермер.БГ, по време на пресконференция днес във Велико Търново.
 
 
„Все още работим по меморандума за Съюза на овцевъдите в Европа, тъй като няколко държави са твърдо против Великобритания да участва в структурата. Моята идея обаче е това да бъде не политически, а географски съюз. Надявам се, че в рамките на събора ще финализираме дискусиите и ще пристъпим към отъждествяване на тази структура“, коментира още Караколев.
 
Освен дискутиране и учредяване на първата подобна структура в ЕС, по време на кръглата маса, която ще се проведе на 12 май, представители на браншови организации от Европа и Азия ще разнищят проблемите в сектора и ще обособят основните тенденции в него.
 
„Надявам се, че съборът на овцевъдите ще бъде, като посещаемост, най-масовото събитие по време на българското председателство. 2018 е европейската година на културното наследство. Затова ще се опитаме да поощрим малко повече самодейците, които ще покажат пъстротата и богатството на културното ни наследство“, добави председателят на НАРМОБ.
 
Организаторите са предвидили и безплатни хоротеки в две от вечерите на събора. 
 
Тази година Националният събор на овцевъдите в България ще заложи на разширяване на био пазара, като очакванията са повече производители на качествена храна да се включат в събитието.
 
Форумът е подкрепен от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.