Най-голямата европейска фермерска организация в ЕС - Copa-Cogeca стартира мащабна кампания за стопиране на фалшия мед. Организацията мобилизира пчелари от целия Съюз, които започнаха да публикуват хиляди постове под хаштаг #HoneYstlabellingNow (Честно етикетиране на меда сега - бел.ред).

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?


Действията на организацията са продиктувани от шокиращите разкрия от проучване на ЕК относно фалшифицирането на меда. Според Copa-Cogeca директивата за меда трябва да бъде преразгледана и най-вече е нужно ясно, точно и пълно етикетиране на пчелните продукти. Това стана ясно по време на пресконференция на организацията, от която Агри.БГ беше част.

 

“Професионалните европейски пчелари са на колене, заради климатичните изменения, които засегнаха производството през 2022 г., заедно с покачващите се цени. 

Няколко важни европейски пазара като Унгария, Испания и Италия престанаха да функционират. Увеличаването в цените на пчелните продукти доведе до това, че много страни се наводниха с евтин мед основно от Китай, който в докладите на ЕК виждаме до каква степен е компрометиран. В бъдеще този мед може да идва също и от Виетнам и Индия - защо не?

Професионалните и истински пчелари в Европа са на път да изчезнат! И това е сериозен проблем”, коментираха пчелари по време на пресконференцията.

Според Copa-Cogeca е необходимо да се актуализират и валидират техниките потив измамите с пчелни продукти. 

„Ситуацията е изключително тревожна и се нуждаем от бърз отговор от страна на европейските производители на мед. Необходима е ревизия на европейската директива за меда. Отделно европейски пчелари и техните кооперации призовават за прозрачно етикетиране на страната на произход на меда, както и процент на подобрителите, вложени в него. Нужна е по-добра проследяемост на пчелните продукти и модернизирана европейска рамка за лабораторното изследване на меда”, обясни Станислав Яс от Централния съюз на земеделските производители във Финландия (MTK) и председател на Copa-Cogeca в сегмент “Пчеларство”.

По думите му новата инициатива на организацията цели чуваемост.

„Европейската комисия трябва да чуе това наше послание, затова призовавам всички европейски пчелари, които подкрепят това становище, да използват хаштага #HoneYstlabellingnow в своите публикации в социалните мрежи. Обяснете своята ситуация чрез пост в социалните мрежи, дайте пример за фалшифициран мед и нека заедно за призовем Европа за едно прозрачно етикетиране на пчелния мед”, заключи Станислав Яс.

Междувременно ЕК вече предложи да се преразгледат пазарните стандарти за редица храни. Една от основните промени ще бъде задължителното етикетиране на произхода на меда.

"Към момента на етикетите се посочва дали медът е произведен в ЕС или не. С новите правила на етикета ще трябва да се посочва страната на произход (или държавите, в случай на смеси)", обясниха от Комисията.