Европейската комисия публикува два доклада, свързани с измамни практики при вноса на пчелен мед в в ЕС. Резултатите са красноречиви - от 320 направени проби, 147 (46%) от тях са със съмнения за несъответствия, спрямо изискванията на ЕС и директивата за пчелния мед.

Пека Песонен за Агри.БГ: Ще се отвори ли кризисния резерв на Европа за пчеларите?


Разследването e факт от съвместна работа на DG Sante, JRC и OLAF.


“Медът естествено съдържа захари и според законодателството на ЕС трябва да остане чист. Това означава, че към него не могат да се добавят съставки. Възниква обаче фалшификация, когато съставки като вода или евтини захарни сиропи се добавят изкуствено, за да се увеличи обемът на меда.

Въпреки че рискът за човешкото здраве се счита за нисък, подобни практики измамват потребителите и излагат на опасност честните производители, тъй като те са изправени пред нелоялна конкуренция от оператори, които могат да намалят цените, благодарение на незаконни, евтини съставки”, обясняват от OLAF.

Именно докладите на ЕК и притеснителните факти от тях, станаха причина за провеждане на пресконференция на Copa-Cogeca - най-голямата европейска фермерска организация в ЕС, на която присъства и Агри.БГ.

Коментирайки доклада на JRC, Станислав Яш, председател на Copa-Cogeca, в сегмент “Мед” каза:

“Докладите ясно показват откъде идват проблемите. Ако почти всеки втори меден продукт, внесен в Европейския съюз, е фалшифициран, това означава, че 20% от всичкия “пчелен мед”, консумиран в ЕС, е подправен!", каза Яш.

Вторият доклад на DG Sante също съдържа важни заключения. ЕК “потвърждава, че значителна част от меда, внесен от страни извън ЕС, но продаван на европейския пазар, е със съмнителен произход”.  

„Кога потребителите най-накрая ще разберат какво наистина има на лъжицата им, когато загребват от бурканчето с мед? За да сме сигурни, че консумираме истински мед трябва да се случат няколко нещо. Първо - по-добро етикетиране. Второ - ЕС трябва да актуализира официалните методи, достъпни за националните контролни органи за откриването на измами с мед. Накрая - държавите членки трябва сами да засилят контрола си и да проверяват внесените партиди мед постоянно”, добави Етиен Брюно - зам.-председател на работещото парти в сегмент “Мед” в Copa-Cogeca.

От Copa-Cogeca са категорични, че вземащите решения в ЕС, трябва да действат сега и веднага, за да се избегне унищожаването на професията пчелар. Което пък може да доведе до значителен спад на медоносните пчели на континента. 

Copa-Cogeca призовава DG AGRI за задълбочено преразглеждане на Директивата на ЕС за меда още през следващите месеци.