Общата селскостопанска политика (ОСП) през 2018 г. е политика в развитие. Тя е по-модерна и в много отношения по-съзнателна за въздействието си както в Европа, така и в чужбина. Това каза еврокомисар Фил Хоган в Брюксел, във връзка с въздействието на ОСП върху развиващите се страни. 
 
„Днешната ОСП отразява разбирането, че сме част от глобалния свят и прегръща предизвикателствата пред нас. Един от най-оспорваните митове за ОСП е, че тя дискриминира фермерите в развиващите се страни-членки на ЕС. Реалността показва обаче, че това неравенство отдавна е изчезнало“, категоричен е Хоган.
 
По думите му пазарните мерки все още съществуват и се прилагат, но единствено в случай на криза. Но дори и тогава финансовата подкрепа за земеделците е на нива, които обикновено са доста под нормалните пазарни условия.
 
 
„ЕС е най-големият вносител на селскостопански продукти в света от най-слабо развитите страни. ЕС реализира 3,5 милиарда евро през 2017 г. от внос на аграрни стоки. Тази стойност е повече от тези на САЩ, Русия, Китай, Япония и Канада взети заедно“, добави Хоган.
 
Според еврокомисарят ОСП оказва влияние и върху Африка.
 
„Има възможност да се разгърне потенциала на африканското селско стопанство. Доволен съм, че ЕК показва истинско лидерство, като се ангажира с Африка и усилено настоява да мобилизира отговорни инвестиции както в частния, така и в публичния сектор“, заключи Хоган.