Времето през изминалите 7 дни беше динамично с неблагоприятни за земеделските култури метеорологични явления. Градушки и суховеи причиниха повреди от нараняване и увяхване в различна степен по посевите и трайните насаждения. 

Земеделие: Предстоят интензивни дъждове и гръмотевични бури

В резултат на падналите валежи в края на периода се подобриха почвените влагозапаси в Северозападна България и в някои райони на Централна Северна България, съобщава агрометеорологът Драгомир Атанасов.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за следващите 7 дни вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат при температури близки до нормата, а в някои котловинни полета – и под нормата за месеца.

Очакват се чести превалявания с локален характер през втората половина на периода. 

На много места в страната валежите ще подобрят почвената влага и ще осигурят необходимата вода за растенията в момента. 

През периода при пшеницата ще протичат фазите цъфтеж, формиране на зърното и млечна зрялост. По време на формиране на зърното житните растения имат повишено водопотребление, припомнят от НИМХ.

В рапичните посеви ще се наблюдава преминаване на цъфтежа и начало на узряване.

При царевицата и слънчогледа ще продължава процес на листообразуване.  

При овошките ще се осъществява наедраяване на плодовете и завръзите, а при ранните череши – и масово узряване на плодовете. 

При лозата ще протича отделяне на реса и цъфтеж. 

Остава опасността от градушки, но вероятността за щети по земеделските култури е малка. 

Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания и агротехнически мероприятия ще има през първата половина от периода.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.