Да създадеш една успешна животновъдна ферма не е бърз и лесен процес. 

Много фактори влияят по веригата, но най-важните са генетика, микроклимат и хранене. Имате ли тези три опорни точки, със сигурност бизнесът би бил успешен, посочиха двама екперти – консултантът за едри преживни животни в HL-TopMix Мартин Трънчев и Михаил Данев, специалист „Снабдяване“ в HL-TopMix по време на на форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”, организиран от Forbes България и Агри.БГ. 

HL-TopMix предлага консултации на фермерите от мениджмънт на стадото, изготвяне на комбинирани фуражи, рецепти за комбинирани фуражи, изследване на някои параметри от млякото до изследване за микотоксина. 

В HL-TopMix събират най-добрите практики от различни страни, за да ги предложат на фермите, защото в моменти на кризи човек се адаптира трудно и може би най-правилният начин е да се използват работещите. Един вид като стратегия да избереш това, което наистина работи. „Можем да вземем като пример финансовата култура на западните държави и фанатичното събиране на данни. Оттам се виждат приходи, разходи, хората си изчисляват себестойност за килограм сухо вещество, за литър мляко, за един храноден“, казва Михаил Данев и добавя, че роботизирането на работните процеси в животновъдните ферми също е на дневен ред. 

Фокусът на HL-TopMix в момента е покупко-продажбата на суровини. Целта е компанията да е полезна на фермерите, тъй като това е голямо перо в стопанствата. Глобалната цел на HL-TopMix е да направи животновъдния сектор по-устойчив.

„С партньорите от няколко континента успяваме да договорим по-добри цени за фермерите и съответно най-важното да намалим тяхната средна суровинна себестойност“, казва Мартин Трънчев.  

В допълнение Трънчев подчертава: „Ние живеем в симбиоза с фермерите, живеем с техните отлични резултати, живеем с техните грижи и проблеми. Целта на нашата компания е да даваме добавяна стойност за всяко стопанство или фермер. В крайна сметка, ако няма български ферми, кого бихме могли да консултираме ние!“ 

Очаквайте скоро видео от участието на Мартин Трънчев и Михаил Данев във форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”.