„Събиране на реколтата на зелено“ бе една от антикризисните мерки, с които Министерството на земеделието особено се гордее и по думи на министър Танева е по настояване на бранша.

Лозар: Белите вина изместват тежките червени

Идеята беше да се помогне на гроздопроизводителите, които не могат да пласират своята продукция поради слабото търсене на грозде за производството на вино. 

На 1 септември плащанията по мярката приключиха. Данните показват, че по нея са сключени 18 договора, изплатени са почти 1,5 млн. лв., а общата площ, заявена за подпомагане, е 558,0132 ха. 

За много реални производители обаче тази мярка беше ненужна, едва ли не срамна за сектора.

„За мен събиране на грозде на зелено означава, че не влизаш в лозето и оставяш нулева година. А те искат да прецъфти, да се види, че има плод и да го събориш. Така или иначе трябва да обработваш лозето, ако искаш следващата година да береш плод“, категоричен е Веселин Мангъров, дългогодишен производител от новозагорското село Кортен.

Неговите разходи на декар са към 300 лв. и то при положение че наема хора само за резитба и бране, останалото го върши сам заедно със семейството си. Дори и гроздето да се бере на зелено, разходите за прекопаване, пръскане, оран си остават. Ще се избегне само наемането на работна ръка за бране и евентуално за охрана на лозето.

„Не знам кой въобще кандидатства по тази мярка. Поне от моите познати в региона няма. Може би са се хванали някои от тези, които играят по програми. Но човек, който си е насадил лозе със собствени средства или арендова земя като мен, няма как да го направи. При 300 лв./дка, които дават по мярката, 300 лв. разходи плюс 80 лв. рента, по-добре е да рискуваш и да се мъчиш да го продадеш, отколкото да го събираш на зелено“, категоричен е Мангъров.