Градушка с големина на орех унищожи посевите в землищата на 2 села от община Никопол – Санадиново и Бацова махала. Значително са пострадали и съседните села Новачене и  Трънчовица, община Левски.

Председателят на ЗК "Единство 94" - с. Бацова махала Васил Енев заяви: „От 22 години работя в кооперацията, от това село съм, наближавам 70 години, но такъв унищожителен град не бях виждал. За по-малко от 15 минути всичко, което е растение в района, беше смляно. Обработваме 14 000 дка и всичко е унищожено на 100%. Положението е повече от трагично. До вчера работата вървеше обичайно, от културите очаквахме големи добиви, а ни сполетя пълен срив."


Кооперацията е застраховала всички посеви, обясни председателят Васил Енев: "Застраховали сме на 100 %, но условията при българските застрахователи са страшни. Ние сме вложили близо 1 милион лева, а за презасяване на културите се изплащат 20 % от застраховката. Това е ужасно изнудване от страна на застрахователните дружества. Селото ни живее благодарение на кооперацията, защото в нея работят 75 души и хранят своите семейства. Не получим ли помощ от държавата, трудно можем да възстановим дейността си”.


В посока селата Татари - Деков дори не може да се стигне, за да се видят пораженията от природната стихия, но се предполага, че дъждът е унищожил около 20 000 декара, обясни кметският наместник на с.Санадиново – Светослав Светославов. 33 000 дка е цялото землище на селото.




 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!