Новият регламент на Европейския съюз за медикаментозните фуражи вече е в завършен вид и е готов за внасяне в Европейския парламент, съобщи Съветът на ЕС.
 
 
Комитетът на постоянните представители (Корепер) на страните-членки на ЕС потвърди постигнатото на 19 юни споразумение между българското председателство на Съвета на ЕС и Европейския парламент за новия регламент за медикаментозните фуражи. Това са храните, които съдържат лекарства за селскостопански животни, аквакултури и домашни любимци.
 
Регламентът ще бъде внесен в Европейския парламент за гласуване на първо четене, след което ще се върне в Съвета за приемане. Новите правила ще се прилагат три години след влизането на регламента в сила, уточнява съобщението.
 
Целта на промените е да постигне високо ниво на безопасност при производството, пускането на пазара и употребата на лечебни фуражи и междинни продукти в ЕС, като в същото време се отрази и техническият напредък в тази област.
 
 
Съобщението цитира българския министър Румен Порожанов, който коментира, че решението на Съвета поставя последното парче от пъзела: пакетът от лекарства за животните вече е пълна, а секторът разполага с модерни правила. Те подкрепят конкурентоспособността и иновациите, ще улеснят търговията и ще съдействат в борбата на ЕС срещу развитието на резистентност към антибиотиците.
 
Действащата правна рамка за медикаментозните фуражи датира от 1990 г., когато вътрешният пазар още не е бил създаден. Оттогава правилата не са адаптирани, а това създава затруднения при прилагането им от държавите членки на ЕС.
 
Новите правила определят критерии за операторите във фуражния сектор и техните задължения при производството на медикаментозни фуражи. За първи път се определят хармонизирани изисквания, така че да се избегне замърсяването на нецелеви фуражи с лекарствени активни вещества. 
 
Забранява се използването на лекарствени фуражи за профилактика на заболявания - превантивно прилагане на антибиотици или антимикробни средства при животни, когато не е диагностицирано заболяване. Новият регламент ще допринесе за това в ЕС да се прилагат най-високите в света стандарти за борба с бактериалната резистентност срещу антибиотиците, коментираха от Съвета.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!