Европейската комисия (ЕК) ще създаде тази година две нови пазарни обсерватории. Едната ще бъде за наблюдение на пазара на плодове и зеленчуци, а другата - за виното.
 
 
„Тези обсерватории ще осигурят по-голяма прозрачност и анализ на два ключови сектора за европейското селско стопанство. Тези два сектора, взети заедно, представляват около 30% от стойността на селскостопанската продукция, произвеждана в ЕС“, обясниха от Комисията, като уточниха, че 24,1% е делът на сектор „Плодове и зеленчуци“, а 5,4% - на виното.
 
В Общността вече работят обсерватории на пазарите на редица аграрни продукти. Една от най-известните е за зърнените, маслодайните и протеиновите култури. Други са фокусирани върху захарта, месото и млякото.
 
 
„Европейската комисия създаде обсерваториите, за да помогне на европейския селскостопански сектор да се справи по-ефективно с нестабилността на пазара и да осигури по-голяма прозрачност“, коментираха от Брюксел.
 
Специалистите отчитат, че секторът „Плодове и зеленчуци“ обхваща твърде широк спектър от продукти. Затова новата обсерватория ще се фокусира върху домати, ябълки, цитрусови плодове, праскови и нектарини.
 
Двете обсерватории ще бъдат достъпни онлайн, като ще предоставят широк спектър от пазарни данни, допълнени от пазарен анализ, краткосрочни перспективи и средносрочни перспективи. Заедно с това съвети на пазарни експерти за всеки от двата сектора ще се събират редовно, за да обсъждат състоянието на пазарите.