Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за отмяна на митото върху вноса на картофи, информира изданието Resmi Gazete.

Израел блокира вноса на земеделски стоки от Турция

При внос на картофи до 200 хил. тона той няма да се облага с мито. През февруари тази година цените на картофите в южната ни съседка се покачиха с 6,7%. Президентът Ердоган заяви, че ще бъдат взети мерки в борбата с търговците, които изкуствено създават дефицит на картофи на пазара.

В началото на февруари турското правителство стартира проект за продажба на по-евтини плодове и зеленчуци директно от общините към потребителите. В резултат на това цените паднаха наполовина, пише местният вестник „Йени шафак“, цитиран от БТА. Целта на мярката е да се пребори със спекулата с хранителни стоки в страната.
 
Очаква се турските власти да предприемат още мерки. Преди време турският президент  обеща, че ще направят същото и с цените на други стоки, като ориз, булгур, леща.
 
Първите пунктове за продажба отвориха врати в Истанбул и Анкара. Чушките поевтиняха от 12 лири (3,94 лв.) на пазарите до 6 лири (1,97 лв.) на общинските пунктове. Цената на лука падна от 5 лири (1,64 лв.) на 2 лири (0,66 ст.). Доматите на клонка се продават за 3 лири (0,98 лв.), а картофите – за 2 лири.