Глоба от 1 000 лв. е наложена на земеделски производител, подал неверни сведения, за да получи евросредства от фондовете, каза Радослав Лазаров, зам.-окръжен прокурор и говорител на Окръжна прокуратура пред Дарик Варна. Осъдителният акт за административното нарушение е постановен след подаден сигнал от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

 

Общо по 23 дела за злоупотреби със средства от еврофондовете се работи в районна и окръжна прокуратура Варна през първите 6 месеца на тази година, сочи доклад за работата на Окръжна прокуратура-Варна през първата половина на 2013-а. Три от делата се наблюдават от районните и 20 - от окръжните магистрати. Три от делата са били образувани през тази година.

 

Масовата практика да се представят неверни сведения, за да се получат евросредства от фондовете е причина повече от половината наблюдавани дела да са образувани по член 248а, алинея 2 от Наказателния кодекс, чийто състав предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1 000 до 5 000 лева. Сигналите са подавани главно от Държавен фонд „Земеделие".

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!