Глобалното производство на пшеница ще се увеличи драстично през тази година. Анализатори очакват да бъде ударен рекорд от 702 милиона тона за жътвена кампания 2013 г. , което е ръст с 6,5% спрямо предходната година, съобщава европейският сайт за селско стопанство Agri.EU.

 

Очакваният ръст се дължи на постепенното възстановяване на икономиките  в Европа и Черноморския регион, се посочва в доклад на организацията по прехрана към ООН от края на миналата седмица.

 

Глобалното производство на царевица се очаква да нарасне с 10 на сто до около 963 милиона тона през 2013 г., главно поради очакваното възстановяване в Съединените щати, според прогнозите в доклада Market AMIS Monitor. Докладът се основава на данни от организацията към ООН по прехрана и земеделие (FAO) и селскостопанската система за пазарна информация (САПИ), междуправителствен орган, създаден от група от 20 водещи икономики в Света.

 

 

Търсенето на зърнени култури нараства най-вече заради повишеното  потребление на месо, което се очаква да запази темп в развиващите се страни в периода 2013-2022, което е с по-бавни темпове в сравнение с предишното десетилетие, в резултат на нарастващото население, по-високи доходи, урбанизацията и променящите диети, заявяват още от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Преди дни пък, британски учени заявиха, че са наптравили изследване според което, ако потреблението на месо в страната се намали само с 20%, то зърнопроизводителите на Острова ще имат възможност за износ на над 250 000 тона фуражно зърно годишно.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!