Очаква се в края на септември да бъде разгледан в парламента и проектът на закон за розата. Това съобщи Зара Клисурова, председателят на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури за БНР.
 
 
По думите й, той обхваща всички сектори на производството - от посадъчния материал, който трябва да е сертифициран, до крайния продукт, за чието качество ще се упражнява също сериозен контрол.   
 
“Ролята на института по розата в Казанлък, който ще запознава с новостите и ще има контрол в сектор "Розопроизводство", добави тя.
Предвижда се и създаването към Земеделското министерство на Консултативен съвет за сектора, в който ще участват и розопроизводители, и преработватели.
 
Преди всяка кампания съветът ще обсъжда цената на изкупния розов цвят, която удовлетворява двете страни, добави Клисурова. 
Преди дни над 850 розопроизводители получиха общо 2 млн. лева по схемата de minimis. Платени са по 51 лева и 50 стотинки на декар, които трябва да помогнат на производителите да покрият разходите си по тазгодишната реколта.