Професионалната гимназия по селско стопанство и хранително-вкусова промишленост „Ангел Кънчев“ в Разград купи чисто нова кола, с пробег от 25 км, предаде Дарик. Колата е марка „Фолксваген Ъп“, произведена е през 2012 г., средният й разход на гориво е 2,7 литра метан на 100 км.

Возилото ще е безплатна учебна кола за учениците от специалността „Механизация на селското стопанство“, останалите ученици от школото ще могат да карат курсове на по-малко от половин цена спрямо останалите учебни школи – 300 лв. Ако има свободни часове, и външни лица ще могат да се учат да карат на колата срещу 450 лв.

Колата е закупена на лизинг, струва 23 800 лв. с ДДС, парите са от стопанската дейност на училището. Земеделската гимназия има овцеферма и кравеферма, както и земеделски земи – уточни директорът на училището Стоян Минчев.

След инструктора Павлин Пеев пръв кръгче с колата направи началникът на РИО на МОН Илиян Дочков. Просветният шеф и ръководителят  на отдел „Образование“ в община Разград Бонка Цонева бяха гости на официалното представяне на колата пред възпитаниците на гимназията.

До преди 5 години учениците се учели да шофират на „Жигули“, произведено през 1971 г., след това бил сключен договор да се ползва кола на учебна школа – уточни още Минчев. Училището притежава лиценз да упражнява дейност на учебен център, наскоро документът е обновен за още 5 години.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!