Отчита се напредък в търсенето на български храни и вина от френските  потребители, посочи Н. Пр. Ангел Чолаков, посланик на България във Франция. Българските продукти имат потенциал да се завърнат на френския пазар, посочи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който откри български щанд на Международния салон по земеделие SIA 2014 в Париж, съобщиха от МЗХ.

При откриването на щанда министър Греков коментира, че е необходима по-голяма реклама на нашите храни и вина, защото те притежават отлични вкусови качества, които се предпочитат в световен мащаб. Той заяви, че за съжаление българските продукти все още не са достатъчно разпознаваеми и затова трябва да се работи за по-активното популяризиране на наши емблематични стоки.

В рамките на изложението министър Греков проведе среща с генералния директор на Националната служба за земеделски и морски продукти на Франция (ФРАНС АГРИ МЕР) Ерик Ален, на която присъства френския съветник на българския министър Стефан Робер. На срещата двамата обсъдиха структурата и дейността на френската служба. Министър Греков се впечатли от структурата на ФРАНС АГРИ МЕР и тясната връзка, която френската служба има с браншовите организации във Франция. Той предложи служител на Министерство на земеделието и храните да проведе едномесечно обучение във ФРАНС АГРИ МЕР. Предложението на министър Греков бе прието от Ерик Ален. По време на срещата двамата обсъдиха съвместното сътрудничество между България и Франция в областта на земеделието.

България се представя за четвърти път на престижното международно изложение. Тази година щандът е разположен на 62 кв. м. и на него се представят 11 фирми с месни и млечни продукти, вина и козметични продукти от розово масло. За първи път в изложението се представят производители на биологичен сок от арония и вино от арония. Сред българските продукти присъстват и традиционната българска лютеница и чубрица.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!