Франция има намерение да изтреби популацията от диви свине в близост до белгийската граница, след като в съседната й страна бе съобщено за два нови случая на африканска чума по свинете (АЧС). Те са регистрирани на около 1 км разстояние от границата с Франция, пише изданието Meatinfo.

Германия закла с 20% повече биопрасета

Потвърждението за нови случаи на АЧС излага нашата страна на нова и по-голяма, откогато и да било, опасност от проникване на вируса на наша територия. Това е сериозна заплаха за свиневъдния сектор. Сега се намира на най-високо ниво на риск, заяви френското министерство на земеделието.

Франция създава зона, свободна от диви свине, която ще обхваща няколко километра от страна на френската граница чрез унищожаването на всички диви свине в района и поставянето на ограждения по периметъра. Властите на френскоезичния регион на Белгия Валония също са засили мерките за наблюдение от миналата седмица, информира Reuters.

Подобна мярка бе предложена в Полша. Там властите искаха да унищожат 210 000 диви свине, но идеята бе разкритикувана от учени и ловци.

Същевременно европейският комисар по здравеопазването и безопасността на хранителните продукти Витянис Андрюкайтис заяви, че е налице необходимост от дългосрочна стратегия по отношение на управлението на популацията от диви свине с оглед конкретната ситуация в отделни страни членки на ЕС и изкореняването на африканската чума по свинете.