Експерти и съветници на Мнистерството на финансите започват консултации за възможността да се изплатят национални доплащания на по-малките зърнопроизводители в страната, съобщиха за Фермер.БГ осведомени източници от администрацията.

 

Акцентът в обсъжданията е дали да бъдат подпомогнати фермери със стопанства до 5 хил. дка, или такива със стопанства до 3 хил. дка.
 

Именно най-малките земеделци ще бъдат наистина засегнати от това, че за тази стопанска година няма да получат национални доплащания на площ.

 

Съветници в обкръжението на министър Дянков са категорични, че по-високите цени на зърното през тази година могат да гарантират стабилност на големите зърнопроизводители. Риск има за земеделците с по-малки обработваеми площи, ето защо се обсъжда възможността да бъдат подпомогнати именно те.


При евентуално положително решение на експертите , може да се очаква изплащане на национални доплащания през месеците февруари-март.
 

Паралелно с тези обсъжадния и на фона на предложението от министър Дянков за облагане на лихвите по депозитите с данък, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) излезе с нова абсурдна идея – Правителството да обмисли вариант да се въведе данък върху доходите от земеделската рента.


Това означава да се нанесе сериозен удар върху най-бедните жители на селата, които отдават малки земеделски парцели на арендаторите.


Такава, меко казано необмислена мярка, би засегнала хиляди собственици в селските райони.


В тази връзка фермери поставят въпроса – Не би ли било по-удачно държавата да събира данък от банките върху лихвите, които те вземат от земеделските производители?!?


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!