С влизането в сила на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. се очаква, след разпределяне на ресурса, оранжерийните производители да получат финансова подкрепа за направените от тях разходи за отопление на съоръженията. Това казва в отговор на депутатско питане земеделският министър Иван Иванов.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Той подчертава, че министерството е в комуникация с бранша, а от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция са представени разходно-оправдателни документи, по които експерти на ведомството работят, за да може въз основа на тях да се извърши подпомагането.

„Следва да се има предвид, че по отношение на прилагането на политиката за поткрепа на земеделските стопани по линия на държавните помощи, Министерството на земеделието разполага със строго определен годишен бюджет, формиран съобразно индивидуалните бюджети по одобрени от ЕК схеми на държавни помощи, предвидени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие” в Закона за държавния бюджет (ЗДБРБ)”, пише още в отговора

Министър Иванов припомня, че е направено предложение към Министерството на финансите за предоставяне на ресурс от 150 млн. лева. Средствата ще са необходими за нотифициране пред ЕК на схема за държавна помощ за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, включително и за оранжерийните производители, чрез компенсиране на разходи за производство заради последствията от Covid-19 и повишаване на цената на енергийните ресурси.

Също така средства са необходими и за прилагане на извънредни помощи de minimis, с които да се предприемат бързи и ефективни действия за целенасочена държавна подкрепа”, пише още в текста на отговора.