Първия по рода си фестивал „Пролетници за сита зима“ организира община Крушари. Събитието е посветено на пролетните земеделски култури и ще се проведе на 17 септември от 10 ч. в парка на селото. Идеята е да се покажат дейностите от стопанската година и природния цикъл, когато в края на лятото и началото на есента са били прибирани последните култури – царевица и слънчоглед. 

Лабиринт от схеми за стотици хиляди левове в животновъдството

Пред гостите на фестивала самодейците ще пресъздадат обичая „Беленка“ и ще покажат седянките, на които събраната от полето царевица се е чистила от шумата. Според обичая поканените трябва и да направят подбор на тези кочани, от които ще се задели семе за следващия посев и ще се гарантира новата реколта. Те се изплитали на сплит и се съхранявали на сухо място в хамбара до сеитбата. 

По време на фестивала „Пролетници за сита зима“ домакините ще покажат как се прави мамалига - най-често слаганата храна на софрата в онези времена. Идеята е събитието да даде възможност на различните етноси от селата в община Крушари да приготвят на място най-характерните за техния бит ястия в духа на празника – царевични пити, хляб, приготвен от жив квас, турска халва от печено брашно. На място дори ще бъде приготвено ашуре по автентична рецепта. В него домакините ще вложат пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи, всякакви сухи плодове, стафиди. Легендата за този десерт е много стара и ще бъде разказана на празника.

Едновременно с кулинарните умения ще бъдат демонстрирани и забравени техники за изплитане на домакински изделия от царевична шума, която също е имала широко приложение преди десетилетия. Участниците във фестивала ще имат възможност да се научат и на други стари техники – плетене на пана върху дървена рамка, изработване на вещи и украси за дома с техника за връзване на възли. За децата са подготвени люлки, пързалки, катерушки, игри с тикви и кратуни.Цялото събитие ще бъде съпроводено с музикална програма, подготвена от самодейните състави от община Крушари. Те ще се включат с български, турски и ромски фолклор.

Фестивалът „Пролетници за сита зима“ е финансиран чрез Местната инициативна група „Тервел – Крушари“ по ПРСР.