На 19 април 2022 г. Българската агенция по безопасност по храните (БАБХ) проведе проверки на животновъдни обекти в община Кочериново, Кюстендилско. Обект на проверка бяха няколкото животновъдни ферми на семейство Коюнджийски - Юлия и Любослав. Всъщност фермите се водят на различни юридически лица, но на практика всички те са фамилно свързани.

Именно в един от животновъдните обекти инспекторите от Агенцията по храните се натъкват на умрели говеда и овце - 11 трупа, както и на разложени останки. Установени са и нарушения на законодателството за отглеждане на животните. 

Агри.БГ успя да получи снимков материал от мястото.

Внимание, съдържанието не е подходящо за по-чувствителните и хората със слаби сърца! Вижте снимките

В разговор с нас Юлия Коюнджийска обясни, че не е виждала тези снимки, но и не отрече, че са от семейното стопанство.

Семейство Коюнджийски представят своята гледна точка за проверките и мъртвите животни

В този ден са инспектирани още две стопанства на същите животновъди, като в тях не са били установени животни, въпреки че според информационната система ВетИС в тях фигурират общо над 100 говеда. 

В един от обектите са намерени и ушни марки, отстранени от животните, стана ясно от информацията на БАБХ, подадена до медиите. 

В констативен протокол, с който Агри.БГ разполага, от проверката на един от животновъдните обекти на семейство Коюнджийски от 19 април 2022 г., пише, че са открити множество нарушения, свързани с биосигурността, идентификацията на животните, както и разминаване в броя на отглежданите животни.

От документа става ясно, че проверяваният животновъден обект е овцеферма в Кочериново, регистрирана по чл. 137 с капацитет 700 броя овце-майки и 910 броя агнета, собственост на “Люби и дъщери” ЕООД, с управител Любослав Коюнджийски.

Според справка от ВетИС към 19 април 2022-а година в обекта са налични 713 броя овце. 

Оттам насетне какво очакват да видят инспекторите и каква е действителността - е любопитното в историята. 

Като начало овцете съвсем не са 713, а 338. 

От тях:

24 са отбелязани във ВетИС като заклани в кланица; 
6 са отбелязани във ВетИС като заклани в обекта;
2 са отбелязани като мъртви/или предадени на екарисаж;
4 са без ушни марки;
3 са чужди - във ВетИС техният собственик е Венка Иванова, и би трябвало да живеят в обект в благоевградското село Изгрев;
1 - за което няма данни за идентификатора във ВетИС
5 - по данни на ВетИС са премаркирани с идентификатори, установени при други животни, налични в обекта;
15 - по данни във ВетИС са премаркирани с други идентификатори.

 

А останалите 375 овце не са намерени. 

Заедно с този овчи хаос, в обекта са намерени 135 броя кози и около 200 ярета, като за посочените животни няма издадени ветеринарномедицински свидетелства за придвижване, отбелязват в протокола инспекторите

На всичкото отгоре тези кози и ярета въобще не трябва да са в този обект, защото по документи тяхното местодомуване е в обект на 17 км оттам - в село Падала, Кюстендил. Собственик на козите е ЕТ “Любослав Коюнджийски-Вени”. 

За пристигналите и напусналите животни в обекта не са представени ветеринарномедицински свидетелства за придвижване, посочват в документа инспекторите. 

В протокола е отбелязано, че Юлия Коюнджийска е възразила срещу част от направените констатации, като обяснила писмено:

“Не, че липсват животни, а форсмажорни обстоятелства за продадена наета сграда от собствениците, обяснено подробно в писмено обяснение преди заявление за нова регистрация с новонает обект.”

Агри.БГ се свърза с един от лекарите, присъствали на проверката. Той разказа, че наистина 375 животни не са намерени по време на проверката.

Ветеринарят е категоричен, че е използвана справка от системата ВетИС, като бройката е сверявана с тази, която лекарите са прочели с четците на терен.

Липсите са описани в протокола. По думите му е съставен акт, като семейство Коюнджийски са получили и предписание. 

Потърсихме за коментар и Юлия Коюнджийска. 

"713 са били защото ние прекалено отговорно всяка година си отразяваме ражданията, т.е оагванията. Тези 713 са възрастни овце плюс агнета. Аз не знам към кой момент гледате, защото те може да са по-малко или повече. Оставете я проверката, аз това Ви казвам, че ние сме имали изписване на агнета и след това април месец, когато вече е Великден, а той беше след 2 дни, започваме да си отразяваме продажбите. За да не ги отразяваме едно по едно, ние ги отразяваме с фактури. И обикновено поддържаме едно стадо, което е около 450-500 възрастни животни. Останалото всичко е оагвания, разбирате ли?", каза Коюнджийска.

 

Месец по-късно, на 19 май 2022 г., представители на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) отиват на проверка в Развъдната асоциация на аборигенни породи овце от Западна България - асоциацията, която осъществява развъдната дейност на животните в стопанството на “Люби и дъщери ЕООД”.

От документ, с който Агри.БГ разполага, става ясно, че по време на проверката са констатирани пропуски в развъдната дейност в овцевъдството на асоциацията, която тя осъществява с животните на фирмата на семейство Коюнджийски.

Към момента нямаме информация дали все още Развъдната асоциация на аборигенни породи овце от Западна България осъществява развъдната дейност на част от животните на семейство Коюнджийски, предвид на всички нарушения или пък се е отказала, подобно на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) през 2018 г.

Тогава председателят на НАРМС Атанас Атанасов написа писмо до изпълнителния директор на (ИАСРЖ) Георги Николов. В него Атанасов посочва, като мотив за отказа си да продължава дейността си по договора следното:

- неспазване на клаузата на договора за селекционен контрол;
- нарушение на Закона за животновъдството;
- невъзможност за изпълнение на изискванията на Регламент 2016/1012 на ЕП и Съвета на ЕС”.


В документа председателят на асоциацията обяснява, че това са причините той да не може да продължи осъществяването на развъдната програма на 28 животни от породата Монбелиард, намиращи се в животновъдния обект в град Кочериново, собственост на ЕТ “Любослав Коюнджийски - Вени”.

Тук трябва да отбележим, че става въпрос за трети животновъден обект, различен от предходните два, за които до момента ставаше дума.

Случаят продължава с това, че на основание на писмото на Атанасов се назначава комисия, която извършва цялостна проверка на животновъдния обект. Докладът е подписан от Никола Чаталбашев, председател на комисията и началник отдел на Южен регионален център по контрол и координация на развъдната дейност в ИАСРЖ.

Изводите са следните:

- Първичната зоотехническа документация липсва;
- По време на проверката в обекта са налични 19 броя животни, като за разликата е предоставено уведомително писмо до д-р Никола Кирянски, в което същия се “уведомява”, че за периода 20 декември 2018 до 29 декември 2018 от обекта са продадени 6 броя говеда.

 

Агри.БГ разполага с уведомителното писмо до д-р Кирянски, което е подпечатано от него, както и с фактури за продадените животни. 

Питаме се, откога у нас движението на животни се извършва с уведомително писмо до частно практикуващ лекар и то постфактум?

И то в опасен в епизоотично отношение район - 2018 и 2019 г. бяха изключително пагубни за животновъдния сектор, който беше покосен от нодуларен дерматит при едрите преживни животни, а след това и от чума по овцете. Районът на Кюстендилско бе силно засегнат. 

“Налице е тотално неспазване на Закона за животновъдството, както и риск за здравето на животни и хора”, пише още в доклада от проверката при която се констатира, че 4 от наличните 19 животни са кръстоски, а реално са представени като чистопородни.

Разговаряхме с председателят на НАРМС Атанас Атанасов. Той потвърди, че нито едно от стопанствата на семейство Коюнджийски не е част от асоциацията. 

“С мошеници не се занимавам. Оставям ги на Министерството, на което служат, те да се занимават с тях. Те ги вкарват на Консултативни съвети, да ги съветват. Коюнджийски с това се занимават - съветват министрите в Министерството. 

Не искам да ги виждам. Тези хора са аут от нашата асоциация. Брутални са. Сменяха се номера, колеха се животни. Измамници и половина. Питам няма ли да ги осъдят вече?!

Пратих им проверка от ИАСРЖ да проверят животните. Със задна дата впоследствие пратиха в МЗм документ. Тогава попитах МЗм как така в епидемоологичен район се изпращат животни без пътен лист, само с подпис на доктор, че са здрави. Така спасиха тогава 6 животни с един хвърчащ лист. Тотално неспазвайки никакви закони. След това продължиха да си правят нещата -взеха земи покрай Рилския манастир, Натура 2000. Откъдето имаше, оттам крадоха. И 5 години всички си затварят очите, а те продължават да крадат”, коментира Атанас Атанасов.

 

За какво обаче е всичко това?

Ясно е, проверки се правят, нарушения има - понякога се отстраняват в срок, а понякога - не. Животновъдите не могат да бъдат перфектни, защото са затрупани с хиляди документи и дневници, които ежедневно трябва да попълват. 

Но тук историята е различна и става въпрос не просто за пари, а за много пари.

Справка в Системата за електронни услуги на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) показва какви суми са получили семейство Коюнджийски чрез свързаните с тях фирми само за финансовата 2021 г., като в две от тях управител е едната дъщеря на семейството Николинка, а другата - Благовеста - е бенефициер.  

Измежду всички плащания по различни схеми се открояват тези по хуманно отношение, биологично земеделие, опазване на застрашени породи, млечни крави под селекция и дори зелени директни плащания. 

Вижте сами.

ЕТ “Любослав Коюнджийски - Вени”
За финансовата 2021 г. - общо 296,567.38 лв.
            22,221.14 лева    Биологично растениевъдство  
            1,934.43 лева    Схема за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3)  
            756.09 лева    Подмярка 13.2/НР 2 - Други  
            25,006.51 лева    Схема за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол - ЕЖСК (мляко)  
            55,418.08 лева    Схема за единно плащане на площ (СЕПП)  
            23,170.52 лева    Подмярка 13.1/НР 1 - Планински райони  
            12,648.08 лева    Схема за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (НДЖ 1)  
            20,025.05 лева    Традиционни практики за сезонна паша на животните (пасторализъм)  
            5,945.58 лева    Схема за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството (ПНДТ)  
            8,237.67 лева    Схема за обвързано подпомагане за млечни крави (СМлК)  
            35,456.85 лева    Схема за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП)  
            4,392.52 лева    Схема за преразпределително плащане (СПП)  
            27,559.18 лева    Опазване на застрашени от изчезване местни породи  
            1,884.09 лева    Възстановяване на Финанасова дисциплина (Възстановяване на ФД), съгласно чл. 26 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 и член 8, пар. 1 от Регламент (ЕС) № 1307/2013.  
            3,251.51 лева    Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол - ЕЖСК (месо)  
            12,400.49 лева    Мярка 14-Хуманно отношение към животните.  
            5,020.21 лева    Мярка 12/Натура 2000  
            1,091.05 лева    Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СМКЮ)  
            8,838.07 лева    Биологично животновъдство  
            12,350.26 лева    Схема за обвързано подпомагане за протеинови култури (СПК)  

 

Люби и дъщери ЕООД
За финансовата 2021 г. - общо 163,338.41 лв.

 

            14,703.70 лева    Традиционни практики за сезонна паша на животните (пасторализъм)  
            9,216.99 лева    Схема за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3)  
            4,392.52 лева    Схема за преразпределително плащане (СПП)  
            16,462.46 лева    Опазване на застрашени от изчезване местни породи  
            3,000.00 лева    Мярка 21 - Ковид 1  
            28,357.37 лева    Схема за единно плащане на площ (СЕПП)  
            21,701.36 лева    Подмярка 13.1/НР 1 - Планински райони  
            513.36 лева    Схема за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството (ПНДТ)  
            17,859.01 лева    Зелени директни плащания (ЗДП)  
            6,099.16 лева    Биологично животновъдство  
            820.13 лева    Възстановяване на Финанасова дисциплина (Възстановяване на ФД), съгласно чл. 26 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 и член 8, пар. 1 от Регламент (ЕС) № 1307/2013.  
            25,348.42 лева    Биологично растениевъдство  
            14,807.10 лева    Схема за обвързано подпомагане за овце майки и/или кози майки под селекционен контрол (ДПЖСК)  
            56.86 лева    Мярка 12/Натура 2000  

 

 

Ина Никол” ЕООД" - собственик и управител Николинка Любославова Коюнджийска, вече с фамилия Смиленска
За финансовата 2021 г. - общо 34,141.92 лв.

 

            14.73 лева    Схема за единно плащане на площ (СЕПП)  
            11,991.60 лева    Опазване на застрашени от изчезване местни породи  
            85.84 лева    Възстановяване на Финанасова дисциплина (Възстановяване на ФД), съгласно чл. 26 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 и член 8, пар. 1 от Регламент (ЕС) № 1307/2013.  
            2,350.00 лева    Плащания De Minimis 2021 животни  
            1,500.00 лева    Мярка 21 - Ковид 1  
            16,384.13 лева    Традиционни практики за сезонна паша на животните (пасторализъм)  
            853.65 лева    Зелени директни плащания (ЗДП)  
            961.97 лева    Схема за преразпределително плащане (СПП)  

 

Никол ЕНД Вивиан” ООД - Николинка Любославова Коюнджийска
За финансовата 2021 г. - общо 52,491.66 лв.

 

            4,392.52 лева    Схема за преразпределително плащане (СПП)  
            348.91 лева    Мярка 12/Натура 2000  
            4,747.67 лева    Зелени директни плащания (ЗДП)  
            234.40 лева    Възстановяване на Финанасова дисциплина (Възстановяване на ФД), съгласно чл. 26 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 и член 8, пар. 1 от Регламент (ЕС) № 1307/2013.  
            15,822.42 лева    Опазване на застрашени от изчезване местни породи  
            8,471.74 лева    Подмярка 13.1/НР 1 - Планински райони  
            2,955.34 лева    Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол - ЕЖСК (месо)  
            2,890.86 лева    Схема за единно плащане на площ (СЕПП)  
            9,382.36 лева    Традиционни практики за сезонна паша на животните (пасторализъм)  
            810.43 лева    Схема за обвързано подпомагане за протеинови култури (СПК)  
            935.01 лева    Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СМКЮ)  
            1,500.00 лева    Мярка 21 - Ковид 1  

 

Благовеста Коюнджийска-Давидкова
За финансовата 2021 г. - общо 47,765.50 лв.

 

            1,250.00 лева    Плащания De Minimis 2021 животни  
            4,392.52 лева    Схема за преразпределително плащане (СПП)  
            798.43 лева    Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СМКЮ)  
            11,402.31 лева    Опазване на застрашени от изчезване местни породи  
            1,500.00 лева    Мярка 21 - Ковид 1  
            204.51 лева    Възстановяване на Финанасова дисциплина (Възстановяване на ФД), съгласно чл. 26 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 и член 8, пар. 1 от Регламент (ЕС) № 1307/2013.  
            3,043.80 лева    Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол - ЕЖСК (месо)  
            4,253.94 лева    Зелени директни плащания (ЗДП)  
            4,056.52 лева    Подмярка 13.2/НР 2 - Други  
            790.73 лева    Подмярка 13.1/НР 1 - Планински райони  
            9,312.35 лева    Традиционни практики за сезонна паша на животните (пасторализъм)  
            6,760.39 лева    Схема за единно плащане на площ (СЕПП)  

 

 

Виртуалните стада не са проблем отсега, но се вижда и че трудно ще се изчистят.

 

Държавата, в лицето на министерството на земеделието, заявява амбиции чрез различни министри да се справи с проблема, да прекрати тази порочна практика и парите да отиват при реални фермери. Проблемът - както се вижда, идва и от това, че има реални фермери, които също въдят виртуални стада.

 

Временните мерки и безкрайните проверки не вършат работа - дори служебният министър на земеделието Явор Гечев го сподели с нас наскоро. Има заложени идеи, дано и се приложат.