На 6 юли 20 биопроизводители представиха продуктите си в Морската градина на Варна, а на следващия ден гостуваха в Бургас. Пазарите бяха организирани от Министерството на земеделието (МЗХГ), съобщиха от неговия пресофис.

Колко струва да продаваш на фермерски пазар?

На щандовете родни производители представиха органични продукти като био козе и овче сирене, гъби шайтаке, био сокове от арония, ябълки, круши, вина, произведени от биогрозде, пресни плодове и зеленчуци, мед, шафран и др. 

На откриването на събитието присъства Елена Иванова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“ в ресорното министерство. Тя цитира данни, според които за последните 10 години броят на биологичните производители се е увеличил 20 пъти – от едва 311 през 2008 г. до внушителните 6600 през 2018 г.

Елена Иванова: „В подкрепа на сектора от страна на министерството се отделя значителен финансов ресурс. Освен по отделната мярка 11 „Биологично земеделие“, повече от 100 млн. евро е получил секторът и чрез инвестиционните мерки на ПРСР.“

На следващия ден, 7 юли, зам.-министърът на земеделието Лозана Василева откри фермерския пазар в Бургас. След продуктите, които гостите на пазара можеха да видят и опитат, бяха сушени домати със зехтин, етерични масла, био сирена и млечни продукти, тинктура от смокини, сокове от биочереши, ябълка и българска роза.

Лозана Василева: „България е сред лидерите в Европа по брой биологични пчелни кошери. Също така сме най-големият производител на биологично розово и лавандулово масло в света.“

Зам.-министърът информира, че за територията на Област Бургас са сключени общо 58 договора по ПРСР за подпомагане на биологични производители, които са на стойност 5.7 млн. евро.