Холандците са намерили начин да си направят колективна ферма. 200 семейства са се кооперирали, като всяко е инвестирало по 2000 евро за закупуването на 200 дка земя. За нея се грижи фермер, който е специално нает за целта, пише Агенция „Франс прес“.

Холандия вече има план за земеделието си след 2030

През почивните дни кооператорите се качват на колелото и отскачат до стопанството, откъдето срещу 10 евро на човек пълнят кошниците с пресни селскостопански продукти. А там има какво ли не – овошки, зеленчуци, 15 крави, 20 прасета, 500 пилета. 

Съосновател: „Основната цел на членовете е да се хранят по-устойчив начин с естествени продукти, произведени близо до мястото, където живеят.“

Офисът и кухнята на фермера са разположени в мобилна къща насред стопанството. 500-те души, които го посещават, набавят 60% от храната си оттам. Всъщност те са тези, които решават какво ще се отглежда в кооперацията според собствените си нужди и предпочитания.

Идеята за колективното стопанство е новаторска в Холандия, където интензивните методи на земеделие я превръщат основен износител на агростоки в света. Тъй като около една четвърт от Холандия се намира под нивото на Северно море, страната е особено уязвима от глобалното затопляне, в което според учените селското стопанство играе ключова роля.

Холандското министерство на земеделието особено присърце е взело тази негативна тенденция. Затова през месец юни ресорният министър Карола Шутен разкри нов план, който предвижда помощ от 135 млн. евро за фермерите, за да преминат към кръгово земеделие.

Холандско земеделско министерство: „Целта е вече да не се произвежда възможно най-евтино, а това да се прави с най-малка загуба на суровини и с управление на почвата, водата и природата“.

Скоро в Холандия ще отвори врати още едно колективно стопанство. Предвижда се работата на фермера да се улесни с помощта на дронове, които да изследват нивите и да показват кога плодовете са узрели. „Трябва да се върнем към земеделието от 50-те години на миналия век, когато все още знаехме какво правим, като същевременно използваме съвременните технологии," заключава кооператор.