Фермерите ще получат плащания в размер до 1 млрд. лв. до края на тази година, съобщи земеделският министър Десислава Танева при откриването на 15-ото издание на Националното животновъдно изложение Сливен 2019.

В традиционния форум тази година участваха над 600 животни - овце, кози, говеда, биволи и коне, съобщиха от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

За откриването на традиционния форум край село Мечкарево пристигна и премиерът Бойко Борисов.

Сумата от близо 1 млрд. лв. включва парите по схемите за директни плащания, както и очакваните плащания по инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.).

По план на 18 октомври Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) трябва да започне плащанията  по Националната преходна помощ за говеда, овце-майки и кози-майки, които не са под селекционен контрол.

През ноември ще бъдат изплатени средствата по държавната помощ de minimis, както и държавната помощ за зимните пръскания, чиито прием е отворен и в момента.

На 1 декември ще започне изплащането по всички схеми по обвързаната подкрепа за животни на 100%, като намеренията са това да приключи до 9 декември.

След това ще стартира най-голямото плащане за всички земеделски стопани – по Схемата за единно плащане на площ, каза Десислава Танева. Тя увери, че работата по картата за допустимия слой върви по график и именно това ще направи възможни плащанията.  
 
Министърът на земеделието подчерта, че е планирано за първи път до 20 декември да се изплатят средствата по мярка 13.1 "Компенсационни плащания в планински райони" – НР 1 и НР 2. 
 
Десислава Танева каза още, че предстои финализирането на  първия SWOT анализ, а до края на годината ще бъдат представени другите два.

„Благодаря на браншовите организации за добрата комуникация и предложенията, които получихме от тях за първия анализ. Вярвам, че в режим на такъв креативен диалог ще постигнем полезни мерки в новата Oбща селскостопанска политика“, допълни министърът. 
 
Министърът на земеделието приветства участниците в Изложението и подчерта, че това е празник за българското елитно животновъдство. „Радвам се, че независимо от трудностите, можем ежегодно да се срещаме тук, за да покажем най-доброто от селекционните животни у нас“, каза още министър Танева.
 
15–тото юбилейно ,,Национално животновъдно изложение Сливен 2019”. Събитието се организира от Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.
 
На изложението се представят над 600 селскостопански животни, демонстриращи богатото биологичното разнообразие на страната ни и достиженията на селекцията, провеждана от развъдните организации в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството.