Сушата през месец юли, заедно с необичайно високите температури, които продължително се задържаха в редица райони от страната, поразиха реколтата от пролетници  това лято. На места в страната дори цели ниви бяха изсъхнали, затова и жътвата при слънчогледа започна преждевременно, а добивите са по-ниски - в някои части на страната до 20% по-надолу спрямо 2021 година.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Това, от което повече се вълнуват производителите обаче, е изкупната цена на културите. Именно това е и една от актуалните теми в социалните мрежи през последните дни.

Член на земеделска група коментира пазара в момента с думите: “Доживяхме цената на слънчогледа да се покачи до 1090 лв./тон”. По думите му рентата в неговия регион се е повишила два пъти и разходите за гориво, части, ренти са много големи.

“В тези гладни години и на 1200 лв./тон ще сме доволни”, довършва фермерът от Варненско.

А трети обяснява, че цената достигна заветните 1200 лв./тон преди около 20 дни. Хубава цена се очаква чак през февруари-март 2023 г.

Според друг земеделски производител реалната цена на слънчогледа е 1500 лв./тон, заради скъпите торове и разходи по производството. Земеделецът отчита ниската изкупна цена в момента като причината заради която много фермери не продават продукцията си.

“Както е тръгнало, войната е на приключване и цените ще паднат след нея. Проблемът е, че сме заложили много скъпи торове и горива. Собствениците на земята искат безбожни ренти, като гледат само цените на зърното. Между чука и наковалнята сме”, обяснява друг фермер и добавя, че това е истината - приходите няма да стигнат за разходите, нещо, за което предупреди и Божидар Митов преди време пред Агри.БГ.

Земеделският производител от Пловдивско Йосиф Делгянски също се включи в дискусията. Според него нормалната цена на слънчогледа е 1250 лв./тон и именно на тази цена трябва да се продава продукцията. На въпрос кога ще бъде достигната, Делгянски прогнозира - през януари 2023 г.

Според друг фермер едва след Нова година ще дойде истинската цена на слънчогледа и тя ще бъде около 1,40 - 1,50 лв./кг.

Балонът се спука вече, така че цената ще е надолу. Жалко”, коментира друг земеделски стопанин.

В дискусията в социалните мрежи се включи и Ивелин Желязков, биотехнолог и специалист по биохимия и физиология на растенията.

“Само да не изтървете нормалната цена, очаквайки високата”, коментира Желязков, докато друг стопанин коментира:

“Нормално вече няма - 1030 лв./тон слънчогледово семе. Солидарни сме с Украйна, само че солидарността ни изяде нашия хляб”.

Според редица земеделци сега не е подходящият момент за продажба, защото цените са започнали да се вдигат.

"Вдига се, не бързай да продаваш!", съветва фермер свой колега.


Междувременно Министерството на земеделието публикува своя седмичен обзор за състоянието на зърнения пазар и движение на зърното в страната. Вижте средните месечни изкупни цени на слънчоглед в страната по години към 30 септември 2022 г.