Да не стане така, че да продадем зърното, но парите да не ни стигнат за тор? Защото натам отиват нещата. Това каза за Агри.БГ зърнопроизводителят Божидар Митов, който коментира една от най-актуалните теми в сектора в момента, а именно намесата на държавата на пазара на зърно.

Гласувайте: Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

“Ние имаме изключително добро земеделие. Страната ни никога не е имала липса на зърно дори и при такива условия. И сега няма да има”, категоричен е Митов, който е един от най-големите земеделски производители в България, обработващ над 100 000 дка земя в Търговище, Разград и Шумен. На площите се отглеждат пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, а 10 000 дка са отделени за семепроизводство на зърнени култури.

Какво обаче смята зърнопроизводителят за подхода на страната ни с изкупуване на българското зърно?

“Пазарът е много динамичен и не знам какво ще успеят да направят. На пръв поглед решението е хубаво, за да има нещо сигурно. Макар че реколтата, тази, която я има, така или иначе трудно ще успеем да я изнесем, дори и да липсват някои спънки”, каза Митов.

Притесненията на някои от неговите колеги остава цената, на която държавата ще изкупува зърното.

“Аз имам една приказка - никой не е по-голям от пазара. И пазара ще реши много по-лесно нещата. Тук няма яснота къде ще е това зърно, кой ще го съхранява и после какво ще се прави, защото новата реколта идва и то след 3 месеца. И тя ще бъде нормална реколта, няма някакви сътресения, няма измръзвания. Според мен ще има достатъчно реколта пак за няколко години да се изхраним”, коментира производителят.

Друга водеща тема остава цените на торовете.

“При тази цена на газта, няма как заводите да произведат много количества тор. Те произвеждат малко, защото не знаят дали ще има кой да ги купи тези торове и дали земеделците ще имат пари. За пролетната кампания съм подсигурен, но има и следващи. Да не стане така, че да продадем зърното и парите да не ни стигнат за тор, защото натам отиват нещата”, каза още Митов.

Най-важното в ситуации като тази обаче е едно - земеделците да не загубят вярата си в утрешния ден.

“Много е важно младите хора да не се отчаят. Не ни чакат добри неща и добра ситуация. Те не знаят, но ние след 90-та година минахме през много подобни неща, а тогава нямаше пари, нито банките даваха, нито имаше техника. Сега се приказва много пък и някак си има хора, които искат с малко работа да вземат, ако може малко повечко пари. И накрая все големите са виновни”, заключи Божидар Митов.