Руското ембарго на селскостопански стоки безспорно нанесе щети на икономиката и в частност на българските производители на млечни продукти, плодове и зеленчуци. Една от котираните земеделски стоки на руския пазар преди забраната за внос, бяха черешите. С налагането на ембаргото, родни производители са принудени да търсят нови пазари – дейност, която е свързана с немалки разходи за стопанствата, но и дейност, която накара производители да търсят форма на обединение и обща реализация на продукцията на външните пазари. Повече по темата разказа пред Фермер.БГ Мирослав Черников, който отглежда 500 декара черешови масиви в Силистренския регион и има собствена фабрика за калиброване, сортиране и пакетиране на плодовете.
 
Г-н Черников, какво е състоянието на черешите в момента и кога започва беритбата?
За сега състоянието на черешите е доста добро, като специално в нашето стопанство ще започнем беритбата на ранните сортове в края на другата седмица. А масовата беритба може би ще започне към началото на юни.
 
Това нормален срок ли е?
Закъсняват със седмица плодовете, но не е нещо фрапиращо, очертава се добра година. Мисля, че добивите ще бъдат нормални.
 
Можем ли да кажем някакви цифри?
Зависи от насаждението, от гъстотата на дръвчетата, относително е – между 500 до 1500 кг./дка.
 
Какви цени очаквате?
Аз работя 100% само за износ. Само ранните сортове реализирам може би на вътрешния и най-вече на румънския пазар. Имаме собствена фабрика. До миналата година изнасяхме почти на 95% само за Русия, но работата с това ембарго което се случи ни накара да се насочим към западните държави, Южна Африка и Близкия изток – Израел.
 
Успявате ли да осигурите необходимите количества?
Да, освен че имам собствена фабрика, работя с 3-ма, 4-ма по-големи производители и в момента, в който не ми достигат количества, вземаме количества от тях. Консултираме се през цялата година кой с какво пръска понеже за различните държави изискванията са различни и примерно някои от препаратите, които се използват в България, в Англия са забранени.
 
Тоест един вид коопериране...?
Консултираме се помежду си и пръскаме с почти едни и същи препарати. В крайна сметка не знаем къде ще продаваме. Може да се наложи да продаваме за Англия или някоя друга държава, а всяка държава си има изисквания и ние гледаме да ги спазваме, защото с това руско ембарго малко ни разбутаха,
 
В смисъл?
В смисъл, че всяка западна верига си има собствена сертифицираща фирма и в момента ни предстои сертификация на фабриката, на градините... И може би това нещо трябваше да се поеме като разход от държавата, защото е доста сериозен разход.
 
Какво включва тази сертификация и кой я прави?
Прави се от външни фирми, които ще въведат градините и фабриките по техните изисквания, става въпрос за ЕС най-вече, а и извън него.
 
Колко са задължителните сертификати, които трябва да получите и колко ще ви струват?
Примерно GlobalGAP е задължително да го имаме, това е сертификата на градините – управление на отпадъците, на пестицидите, опаковките от пестицидите и всички документи. Примерно един такъв сертификат струва около 8000 евро.
 
Всяка голяма верига си има собствена сертифицираща фирма.
Да, аз ви казах GlobalGAP е задължителен, който е за градините. За фабриките, където се прави калиброването, сортирането и пакетирането, трябва друг задължителен сертификат. Задължителен е и сертификатът по ISO за качеството на продукцията и евентуално повечето от големите вериги супермаркети имат собствени сертифициращи фирми и собствен сертификат, който трябва да притежаваме за да продаваме там.
 
Сериозен разход...
Изискванията също са много високи. Изискват ни примерно една мивка да бъде с фотоклетки, а една такава мивка струва около 1000 лева и разходите са много големи. Мисля, че малко го проспахме този момент с ембаргото, задавахме доста въпроси по това но не ни остана време, защото се занимавахме най-вече с трудовите договори. Това беше най-големият проблем за нас овощарите. Треперехме, макар че искахме да си плащаме и се чувствахме като престъпници в държавата, защото нямаше форма с която да сме на светло.
 
Сега очаквате еднодневните договори да се облекат в законодателна рамка?
Да, имаме уверението от страна на МЗХ и Социалното министерство, че към края на май началото на юни ще можем да работим с тези дневни трудови договори.
 
Вие реализирате основно на външния пазар, но все пак ваши колеги продават в България. Те очакват ли някакви трудности с пазара тук?
Разбира се, знае се че гръцката стока е по-евтина от българската, защото там получават по-големи субсидии. Примерно сега заради руското ембарго колегите в Гърция са получили по 308 евро, което им позволява да могат да си продадат стоката. Като тук не говоря за никакви други европейски субсидии.
 
308 евро компенсации?
Компенсация на декар на овощна градина. Ще се появят гръцки стоки с много ниски цени, вие знаете, че последните години се правят доста градини и хората ще имат големи затруднения. Струва ми се, че може би ако и румънците започнат внос от други места, а и те си имат собствено производство вече, ще има затруднения на 100%.
 
София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!