Още един неприятел дебне да нападне култури, като главесто и цветно зеле, ряпа, алабаш и репички. Зелевият молец (Plutella xylostella L.) зимува като какавида в почвата и в окапалите листа. В момента обаче той е готов за действие, като в различни части на страната вече се наблюдава нападение от второ и трето поколение на неприятеля, сигнализира агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Второ поколение вредител дебне земеделската продукция

Повреди по културите нанасят гъсениците, които лесно могат да бъдат разпознати по това, че са вретеновидни, тъмнозелени със светлокафява глава.


Възрастните гъсеници изгризват отвори по листата с различна форма и големина. Доста често повредите от молеца се бъркат с тези от бялата зелева пеперуда и дори с тези от нощенките. 

снимка: Атанас Иванов


Но отворите, изгризани от зелевия молец, са значително по-малки. Гъсениците основно се хранят с централните листа, като при висока популация могат да ги унищажат напълно. Нападнатите растения образуват малки зелки, с неправилна форма .  


Атанас Иванов: Неприятелят нанася най-големи щети на цветното зеле.


„При него гъсениците навлизат в главата и се хранят със съцветията. Заради това неприятелят може да компрометира в голям процент добивите“, категоричен е Иванов.

 

Химична борба 


Третиранията трябва да започнат при праг на икономическа вредност (ПИВ) от 2 до 5 гъсеници на растение при 10% нападнати растения. 


Могат да се използват контактни органофосфорни, пиретроидни, карбаматни и други групи препарати.

снимка: Атанас Иванов


Поради особенността на листата на зелето, агрономът на Агри.БГ препоръчва да се използва прилепител.


Борбата може да бъде съчетана срещу популацията на листни въшки. ПИВ на зелевата листна въшка е 1% нападнати растения при късното зеле или 5-10% нападнати растения при завиването на глави.


Други методи, които ще ограничат популацията на зелевият молец и зелевата листна въшка са:
•    Унищожаване на плевелната растителност около и в насаждението. Кръстоцветните плевели са гостоприемници и на двата неприятеля;
•    Унищожаване на растителните остатъци след прибиране на продукцията;
•    Дълбока оран;
•    Следване на добрата земеделска практика – често напояване, торене.