Биофермерите, производители на картофи, плодове и зеленчуци отново излизат на протест пред земеделското министерство в София. Организатор са десет организации в сектор "Селско стопанство". Протестът ще се състои в понеделник, 22 април от 13:00 часа.
 
 
Въпреки срещата със зам.-министър Вергиния Кръстева и с експерти от ресорното ведомство, в която представители от сектора обсъдиха възможните спешни промени в спортната Наредба 5, производителите са категорични, че няма да спрат в протестните действия. 
 
Те продължават да настояват за оставка на министър Румен Порожанов и промяна в наредбата.
 
Основните им мотиви затова са няколко - липсата на политика, стратегия и цели за управление на биологичния сектор, както и тотално пренебрегване и ощетяване на браншовете биологично производство, плодове, зеленчуци и картофи.
 
Според тях Наредба № 5 е в пълно несъответствие с европейските регламенти и добри практики, като поставя биопроизводителите у нас и контролиращите ги сертифициращи лица в безизходица и патова ситуация.
 
Снимка: Фейсбук
 
Освен това е въведена непосилна според фермерите финансова тежест за биоземеделците с изискване на многобройни проби за пестицидни анализи, които те сами да заплащат, без ясно определени критерии и необходимост за същите.
 
Общите протестни действия са на Българска асоциация биопродукти, Национална биологична асоциация, Национален съюз на градинарите в България, Българска асоциация на организациите на производителина плодове и зеленчуци, Асоциация Български Пипер, Българска Асоциация на Картофопроизводителите, Съюза на производители на праскови, Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели и на НПО на оранжеристите от Северозападна България. 
 
Протестът срещу политическите решения, е предвиден да продължи до 16 часа. Лозунгът на биопроизводителите е „Да! На чистата храна и в нашата страна!“
 
В края на седмицата – петък, 19 април, всички десет агроорганизации дадоха пресконференция в БТА. Техният брой набъбна до тринайсет, като се очаква протестът да бъде подкрепен от двайсет браншови организации в сектор "Селско стопанство".