Протестите са плод на дългогодишни проблеми, на дългогодишни спорове и най-скророшният проблем е свързан с цената на водата, обявена от “Напоителни системи” - спрямо сезон 2022 е с 300% по-висока - нещо, за което алармирахме още на 1 март. 

Следете темата ТУК

Това каза за Агри.БГ Божидар Петков председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) по време на протеста, организиран от земеделски производители на пътя Търговище-Разград. 

Това взриви нашето търпение”, каза Петков. 

ГЛЕДАЙТЕ ЛАЙФ ОТ ПРОТЕСТА 

По думите на му  такъв висок процент на надценката производството на ягодоплодни е немислимо. 

Но този процес обхваща абсолютно всички сектори - зърнопроизводство, плодове и зеленчуци, оризопроизводство, добави той.

“Буквално до една седмица трябва да поливаме! Колегите ни овощари са следващите, които ще се сблъскат с този проблем, а след месец и половина-два и производителите на зърнени храни и фуражи, които поливат царевица и други култури. Това не е протест само на малинопроизводителите, а протест на всички, които ползват вода от монополиста “Напоителни системи””, каза Петков и допълни: 

“Има колеги, които използват вода от сондажи и плащат на МОСВ по 2,2 стотинки за кубик. Ние плащаме до 2,27 лв. Това ни поставя в исключително трудно и неравностойно положение, защото всички оперираме на един и същи пазар”. 

Фермерите питат - докога ще бъде така и къде отиват европейските субсидии?

“Масово се твърди, че земеделските производители получават големи субсидии. Ами, те отиват в “Напоителни системи. Ние получаваме 200 лв. обвързана с производството подкрепа, но в същото време даваме 400-600 лв. за вода. Това означава, че европейските субсидии вместо да подпомагат земеделските производители, отиват в джобовете на едно държавно предприятие”, каза още Божидар Петков. 

Той припомни обещанието на служебният министър Явор Гечев да се заеме с проблема, но при условие, че това трудно ще стане за 2 дни. 

“Вече чакаме 20 дни! Един път отложихме наш протест именно заради обещанието му, че ще бъде намерен начин да бъдем удовлетворени, но към днешна дата нямаме писмено уверение за това. 

В момента правим сметки не как, а дали да произвеждаме!”, изрази недоволството на фермерите Петков и заключи: "Ако спрем да произвеждаме, всички тези работници ще останат без работа. А ние не искаме това".