Парите за селското стопанство или тяхната липса след 2020 г. – това е в основата на дискусиите в браншовите организации на фермерите в началото на тази година.
 
 
Джо Хейли е президентът на Асоциацията на ирландските земеделски производители (IFA). Той ще се нуждае от цялата енергия, която може да събере, за да се с предизвикателствата, идващи от ирландското селско стопанство през 2018 г., пише agriland.ie.
 
В списъка на приоритетите на Хейли за тази година е преди всичко постигането на споразумение за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, която наистина да отговаря на нуждите на ирландското селско стопанство.
 
 
 
Основният въпрос е да се осигури бюджет на ОСП, който да е поне равен на този, който е на разположение сега. Всяка мярка, която не отговаря на тази цел, ще бъде бедствие за ирландските земеделски стопани, казват от бранша.
 
Следващият мандат на ОСП ще бъде под влиянието на Brexit и съответно на дупката, която ще се отвори във финансите на ЕС след напускането на Великобритания от ЕС.
 
Това означава огромен недостиг на пари, който Брюксел ще трябва да разпредели между останалите 27 страни-членки.
От Европейската комисия ще се искат разяснения дали отделните държави могат да увеличат националното финансиране за селското стопанство в ерата след Brexit.
 
Ако Брюксел каже "не" на националните вноски, тогава Асоциацията на ирландските земеделски производители ще има правото да призове своите членове на протести.
 
В случай, че принципът на национално финансиране за ОСП получаи "зелена светлина" от ЕС, тогава асоциацията ще трябва да има проведе много сериозни разговори с министъра на земеделието, храните и морските въпроси Майкъл Крейд.