Земеделието е завод без покрив - няма нищо сигурно, зависими сме единствено от времето. Това каза за Фермер.БГ Мирослав Александров, земеделец от Разлог.
 
"Членството на страната ни в Европейския съюз се отрази положително. Земеделието в момента няма нищо общо с това преди 10 години. Много от земята пустееше тогава, в момента всичко се обработва – почти няма празно място, отново има пасища с животни", допълни фермерът.
 
 
„Според мен субсидиите трябва да се запазят. Земята в нашия район не може да се сравнява с тази в Добрич. Ако трябва да се направи сравнение - едно стопанство в плодороден район и едно в неплодороден, трябва да има някаква компенсация“, смята Александров. 
 
Той добави, че ако в Добрич от 1 декар земя добиват около 700 кг пшеница, то в Разградско, максималният добив е 150-170 кг. 
 
 
„Нашите стопанства са малки, не е възможно с 300 декара да се издържаш без субсидия“, допълни земеделецът. 
 
Според него, въпреки че земеделието в България се е развило много, сме изостанали съществено от другите европейски страни.
 
 „Не знам да има формула за успешен агробизнес. Един стар земеделец ми каза, че земеделието е завод без покрив – ако вали пороен дъжд и машините са на открито, хората не могат да работят и произвеждат“, каза Александров. 
 
По думите  му в земеделието няма нищо сигурно – „изцяло зависими сме от времето“. Дори и да е посаден най-добрият сорт, земята да е обработена по най-добрия начин, а стопанството да има най-добрия консултант, една градушка приключва всичко, заключи Мирослав Александров.