Субсидиите за биоземеделие са твърде малки, дори смешни, и невинаги се изплащат по план. Това заяви за Фермер.БГ Ина Симеонова, биопроизводител.

 

Ще поевтинеят ли биопродуктите?

Стопанството й се намира предимно в село Лесново, Софийско, като се разпростира върху площ от 120 декара.

„Отглеждаме предимно сезонни зеленчуци и подправки. Имаме и трайни насаждения, които са мънички и засега не дават плод. Първата реколта от лешници и орехи се очаква след около 5 години“, допълва Симеонова.

Фермата й е сертифицирана, което означава, че продукцията й отговаря на строгите европейски регламенти за биологично производство.

Сега предлагаме вариация от над 60 продукта, сред които предимно сезонни зеленчуци. Стигаме до клиентите си чрез своя онлайн магазин и фермерски пазари, информира младата фермерка.Климатичните условия през последните месеци Симеонова определя като положителни за едни култури и отрицателни за други.

Различните култури се повлияват различно от климата. Някои насаждения обичат повече вода, други повече слънце. Зависи от годината. Самите разсади и семена, които използваме, също са биологични. Те не могат да издържат на резки климатични промени. Това води до известни загуби, но се стремим се винаги да предлагаме най-полезната и качествена храна, допълни тя.

По думите й семейството й винаги се е занимавало със земеделие. 

Винаги сме отглеждали зеленчуци. В определен момент много наши приятели започнаха да имат малки деца и искаха по-качествена храна. Тъй като от доста години отглеждаме зеленчуци, решихме да разширим производството и да стартираме бизнес, спомня си Ина Симеонова и допълни, че никой от семейството й не е агроном, но използват услугите на експерт.