Ферментирало зърно е задействало процес, довел до срутването на част от огромен силоз на ливанското пристанище в Бейрут, съобщават международни медии.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Седмици наред северната част на силоза горя. Като причина за пожара се посочва именно ферментиралото зърно. Огнеборци и ливански военни не успяха да потушат огъня и впоследствие този сектор на силоза се срути.

50-годишните съоръжения, които някога са имали капацитет от над 100 000 тона и са високи 48 метра, издържаха на силна експлозия преди две години. Тогава в ливанската столица загинаха над 200 души, а повече от 6000 бяха ранени. 

При сегашния инцидент и срутването е изхвърлено огромно количество прах, а пожарът, който тлее, разпространява неприятна миризма до близките градове. За щастие, няма информация за пострадали.  

Еманюел Дюран, френски строителен инженер, който доброволно участва в поръчан от правителството екип от експерти, казва пред Асошиейтед прес, че северният блок на силоза се е накланял от деня на взрива през 2020 г., но пожарът е отслабил крехката му структура, ускорявайки неговият колапс.

Още през април ливанското правителството нареди разрушаването на силоза поради опасения за безопасността, но този ход беше спрян заради възражения, включително от роднини на жертви на взривове, които искаха силозите да бъдат запазени като мемориал, припомня Гардиън.