Хидропонната фермаMightyVine се намира в щата Илинойс и целогодишно доставя домати в Чикаго и околностите на града. Продукцията по нищо не се отличава от тази, която се отглежда по обичайния начин. За производството й обаче се използва по-малко вода и необходимост от почва няма, пише aggeek.net.

Американци отглеждат зеленчуци почти без вода

През зимата доматите са безвкусни и често хората купуват бургери, от които махат резенчето домат, за да не разваля вкуса на сандвича им, казва създателят на MightyVine Гари Лазарски.

Той се е занимавал дълги години с доставки на храни и веднъж посещава оранжерия на холандската компания Royal Pride Holland, в която се прилага аквапоника. Технологията позволява да се произвеждат сочни и ароматни домати дори през зимата.

Лазарски се заинтересовал от подхода и купил технологията от холандците. След това вложил 11 млн. долара в строителството на фермата си.

Оранжерията MightyVine заема площ от 6 ха и се разполага в илинойския град Рошел. Ежеседмично от фермата се събират 54,5 тона домати. Този режим на производство се запазва през цялата година. Доматите успяват своевременно да узряват, което е рядкост в обичайните оранжерии.

Разходите за вода са 10 пъти по-малки, отколкото в традиционните ферми. Има възможност за събиране и използване на дъждовната вода.

Основният недостатък на този тип ферми е, че производството на домати трудно може да се автоматизира. За разлика от салатите за отглеждането на домати е необходимо постоянното участие на персонал.

Засега няма робот, който да е способен да определи кои листа да изреже, казва Лазарски.

Доматите, произведени в неговата ферма, струват 7,5-9 долара за килограм. Поради това основно той ги реализира в местни ресторанти и елитни супермаркети.