Европейската комисия одобри вноса и преработката на соята Roundup Ready 2 Xtend на „Монсанто”. Внасянето на генетично модифицирания сорт соя бе отлагано с месеци заради дебати относно безопасността на използвания хербицид глифозат.

 

„Днес Комисията разреши използването на три ГМО-та за храни и фуражи (соите MON 87708 x MON 89788, MON 87705 x MON 89788 и FG 72), всички от които са преминали през обстойна процедура за одобрение и са получили благоприятна научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните”.

 

Пръскането с глифозат предизвиква развитието на рак при хората и животните!

 

В следствие на одобрението на Комисията, генетично модифицираната соя на „Монсанто” ще може да бъде използвана както за храна, така и за фуражи; все още не е разрешено обаче нейното отглеждане в Европа. Решението ще бъде в сила за период от десет години, но ЕС предупреди, че „всички продукти, произведени чрез тези ГМО-та ще подлежат на стриктните правила на Европейския съюз за етикетиране и проследяване на производствения процес”.

 

[news]

 

Въпреки че соята Roundup Ready 2 Xtend е регистрирана като толерантна към глифозат и дикамба, използването на хербициди при нейното отглеждане все още бива изследвано от Американската агенция за опазване на околната среда и за момента продуктът не е одобрен в САЩ.

 

По-рано през годината сортовете бяха одобрени от най-големия вносител на соя в света, Китай. В свое изявление „Монсанто” обяви, че възнамерява да осигури 15 милиона акра за засяване на сортови полета с американска ГМО соя за износ. Очаква се сортовете соя да влязат в пълна употреба в САЩ през 2017 г.

 

Съчетани с коктейла от глифозат и дикамба, новите ГМО култури изграждат това, което „Монсанто” нарича „Roundup Ready Xtend crop system” – система, предназначена да се справи с плевелите, развили се заедно с използвания от компанията биоцид с глифозатна основа.

 

Използването на дикамба е разрешено за пръв път през 1967 г. Различни правителствени и научни изследвания я свързват със зачестели случаи на рак и вродени дефекти в семействата на използващите я земеделци.

 

Редица защитници на потребителите и фермерите яростно се противопоставят на новата система Xtend от съображения за здравеопазването и околната среда.

 

Европа е вторият най-голям потребител на соя в света, тъй като разчита на нея заради високото търсене на месо и млечни продукти. Според Световния фонд за дивата природа целият блок произвежда по-малко от 1 милион тона соя годишно, а внася цели 35 милиона тона всяка година. / Момчил Вачев / Memoria de futuro