Цените на млякото в Европа падат драматично през последните месеци, алармират от водещата неправителствена организация в Европа – Европейския млечен борд. Когато млечните квоти в Европа отпаднат в края на месец март 2015 г., производителите ще се изправят пред срив на цените. Ситуацията на млечния пазар в ЕС и бъдещи стратегии бяха обсъдени на срещата на Европейския млечен борд (EMБ) с членовете на ЕП на 20-21 ноември. Повече от 50 млекопроизводители от 15 европейски страни се събраха във Франция, предаде Agri.eu.
[news]

“Настоящата ситуация с цените на млякото е драстична и е в състояние на свободно падане”, посочи председателят на ЕМБ Ромуалд Шабер. 
 
Млечните кравеферми в Белгия, например обявиха, че очакват спадът в цените на млякото да достигне до 25 евроцента за литър от януари. Подобно ще е положението и във Франция. Най-осезаем обаче, според Европейския млечен борд, ще е спадът на цените в Прибалтийските държави, където в момента млекопроизводителите получават едва 16 – 17 евроцента за литър. 
 
Причината за тази ситуация е една и съща в цяла Европа: Производството тотално превишава търсенето, ето защо пазарът е залят с мляко, коментира Ромуалд Шабер. И когато последното ограничение в лицето на млечните квоти отпадне през следващата година, поминъкът на много стопанства ще бъдат сериозно застрашен, категоричен е той.
 
За справяне с проблема от ЕМБ предлагат програма, според която по време на криза, производствените обеми временно да се ограничават и така да се регулира пазара. Когато търсенето после отново се повиши, млекопроизводството може да бъде възстановено.
 
Заради тежката ситуация в млечния сектор, европейските млекопроизводители не изключват и възможността, както през 2009 и 2012 година, отново да излязат на протести.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!