Европейска онлайн петиция може да спре измирането на пчелите заради опасни пестициди.

 

„Тихо по целия сват милиарди пчели умират, което застрашава нашите култури и храни.Но само след няколко часа Европейският съюз може да предприеме действия да забрани най-отровните пестициди и да проправи пътя към забрана в световен мащаб, което да спаси пчелите от изчезване“. С тези думи започва призивът на една нова онлайн петиция за спасяване на пчелите, която призовава да гласуваме, за да се издейства забрана на пестицидите на база неоникотиноид, които тровят пчелитe.

 

Целта на кампанията е да събере 2,5 милиона гласа, а над 2,3 млн. са вече събрани. Надеждата на инициаторите е че водещи евродепутати ще внесат това послание „в навечерието на важна среща тази седмица в Брюксел“.

 

Български фермери, можете да подкрепите петицията от тук !

 

Неотдавна Германия, Франция и Италия въведоха забрана за някои пестициди и особено неоникотиноидите (съдържащи се и в тютюна), които вредят много  силно на пчелите. Британската пчеларска асоциация пък призова за "спешно преразглеждане" на разрешенията за използване на тези химични вещества, с опасението че страната може да загуби цялата си популация от пчели в рамките на едно десетилетие. В САЩ пчеларите също отправят подобни искания. Американска изследователска лаборатория е открила доказателства, че дори ниски нива на концентрация на тези пестициди, намаляват значително устойчивостта на пчелите към гъбични патогени.

Според учени, клотианидинът, имидаклопридът и тиаметоксамът са използвани масово за третиране на семената на конвенционалната и  ГМО царевицата от безотговорни зърнопроизводители, които не трябва да забравят, че тези вещества са силно токсични и категорично представляват опасност в дългосрочен план за пчелите, респективно за икономиките на държавите.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!