Децата в целия Европейския съюз ще продължат да получават плодове, зеленчуци и мляко в училище, благодарение на отпускането на 250 млн. евро за следващата учебна година 2017-2018, се съобщава на сайта на Европейската комисия.

ДФЗ изплати 3,24 млн. лева по схемите Училищен плод и Училищно мляко

За първи път през 2017 г. двете т.нар „училищни схеми“ ще бъдат обединени в една схема с цел по-опростено управление на
европейско и национално ниво.

Целта на схемата остава същата – да се предлагат повече здравословни храни на младите.

От 250 млн. евро, предвидени за периода 2017-2018, грубо 150 млн. евро ще бъда насочени за зеленчуци и плодове, а 100 млн. евро - за мляко.



Парите ще бъдат използвани не само за осигуряване на плодове, зеленчуци и мляко на децата в училищата, но и също така за подпомагане на обучителни програми за селското стопанство и здравословното хранене, информиране за схемата, мониторинг и оценка.

Цялата отпусната сума вече е разпределена за всеки член на ЕС, базирайки се на броя на децата на училищна възраст, а за млякото – на базата на миналогодишното ползване на европейско финансиране.

Страните разполагат със свобода да искат по-малко или повече средства, тъй като е възможно допълнително финансиране в рамките на приетия бюджет.

При новата обединена схема парите, които не бъдат поискани от страната, за която са предназначени, независимо каква е причината, могат да бъдат пренасочени към друга схема по усмотрение на Комисията.



Източник: pixabay.com

Решението за разпределението на европейското финансиране вече е гласувано от Комитета по обща организация на селскостопанските пазари и трябва да бъде прието от Комисията към края на март тази година.

Разпределение на отпуснатите средства по страни за следващата учебна година: