Във връзка с усложнената епизоотична обстановка в област Благоевград днес областният управител Муса Палев свика заседание, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Благоевград. Заседанието беше ръководено от заместник-областния управител Димитър Капитанов. В него взеха участие ръководители и специалисти от службите, имащи отношение към възникналата ситуация. Директорът на ОДБХ д-р Бащавелов и д-р Григоров – началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ , докладваха актуалната обстановка.

 

Хронологията на проблема датира от 4 октомври, когато по сигнал на ветеринарния лекар от село Кочан, община Сатовча, са взети проби и доказано категорично наличието на вирусно заболяване шарка по овцете и козите. Заразени са животните само в едно стадо в с.Кочан, в което има 224 овце и 3 кози. За да се предотврати разпространението на заразата, на 8 октомври всички животни от заразеното стадо са убити и загробени според изискванията на Закона за ветеринарномедицинска дейност.

 

Извършва се дезинфекция, както на обора на животните, така и на терена на загробването, пътищата до него и техниката, която е била в контакт. Определена е предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 км, в която влизат селата Кочан, Ваклиново и Фъргово. Наблюдаваната зона е с радиус 10 км. По заповед на изпълнителният директор на БАБХ д-р Венцеслава Тасева-Соколова е забранено придвижването на овце и кози в двете зони.

 

През следващите 3 седмици всички ветеринарни лекари в областите Благоевград и Смолян ще извършват непрекъснати прегледи на овцете и козите заради 21-дневния инкубационен период на вирусното заболяване, което обикновено има смъртоносно за болното животно. Податливи към него са овцете и някои от чифтокопитните диви животни, а козите са само преносител на заразата. Бързото ликвидиране на заразата е от съществено икономическо значение, предвид големия брой дребен рогат добитък в тази район на област Благоевград.

 

Всички собственици на заразени животни, които са и ще бъдат унищожени и загробени ще бъдат обезщетени със Специалистите изрично подчертават, че болестта не е опасна за хората. Областният управител Муса Палев издаде нарочна заповед до кметовете на всички общини в областта да свикат незабавно заседания на общинските епизоотични комисии, които да предприемат съответни мерки за ограничаване и предотвратяване разпространението на болестта.

 

Това е от особена важност за общините по Местенското направление не само заради близостта с огнището на заразата, но и заради предстоящия празник Байрам, за който мюсюлманите купуват за курбан предимно овце. През следващата седмица предстои ново заседание на Областната епизоотична комисия, на което ще бъде докладвано извършеното и при необходимост ще се набележат допълнителни мерки.

 

Зам.-областният управител Димитър Капитанов обяви, че на това заседание ще бъде обърнато специално внимание на друг тежък проблем, който не намира решение вече няколко години – висцералната лайшманиоза по кучетата в община Петрич.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!