Фондация за околна среда и земеделието ще проведе интересна инициатива в защита на пчелите, която ще се проведе на покрива на голям столичен хотел в четвъртък, 19 май. Акцентът ще бъде срещу прилагането на неоникотиноидните пестициди и вредата от тях за пчеларството, съобщи пред Фермер.БГ координаторът на фондацията Борислав Сандов.  
 
„След отпадането на двугодишния мораториум за употреба на неоникотиноиди в Европейския съюз, в България се случи една дерогация, за която ние не разбрахме навреме и два от неоникотиноидните препарати бяха допуснати за употреба на доста големи площи. В края на годината предстои да се изчисти въпросът за неоникотиноидите и от началото на следващата година да се вземе решение дали ще има пълна забрана за употребата им или ще има някакъв друг режим. Нашата идея е да се качим на покрива на Хилтън, където има биопчелин и да поговорим както за пчелите, така и за нашата кампания срещу неоникотиноидите, а също и за възможностите за подобен тип пчелини и като цяло за градско земеделие“, разказа Сандов. 
 
Инициативата на Фондация за околна среда и земеделие получава подкрепата и на пчеларската общност, съобщи още организаторът на събитието.