След срещата с премиера на Словакия Роберт Фицо Жан-Клод Юнкер обяви за намеренията на Европейската комисия (ЕК) да „сложи край на дискриминацията в хранителния отрасъл“. ЕС разработва единни стандарти за качеството на храните, пише ukragroconsult.com.

16 от 31 проверени продукта са по-скъпи у нас


ЕК зае позицията на източноевропейските държави в спора за стандартите на качеството на хранителните продукти. В края на миналата седмица Жан-Клод Юнкер заяви, че наличието на различни норми за различните държави е неприемливо.

Гражданите на Словакия имат право да получават продукти, които съответстват на единен стандарт на качеството, коментира той.

По-рано много страни от Източна Европа, сред които и България, се изказаха срещу „двойствения стандарт“, отказвайки да служат като „кошче за боклук“ на Западна Европа, съобщава агенция ATP.

Резултатите от експертиза потвърдиха наличието на проблем

Унгария и Словакия в началото на годината представиха резултати от експертиза, съгласно която храните, продавани в посочените страни, съществено се отличават от техните еквиваленти на лавиците в магазините на западноевропейските държави.

Като пример бяха дадени супите Knorr в Източна Европа, които съдържат 20% по-малко от съдържимото в същите продукти, предлагани в западноевропейските магазини.



В Словакия храните се отличават с по-голямо количество мазнини и по-малко съдържание на месо, вместо захар пък се използват подсладители, а вместо плодови добавки – изкуствени ароматизатори.

Производителите на хранителни продукти опровергаха впоследствие изнесените обвинения и назоваха различията в рецептата като следствие от вкусовите предпочитания на различните националности.

Юнкер смята, че подобно обяснение е неудачно. Той обяви намеренията на ЕК да „сложи край на дискриминацията в хранителния отрасъл“.

Премиерът на Словакия на свой ред определи като важен фактът, че ЕК признава ситуацията за несправедлива.

Двойствени стандарти

По сегашните правила компаниите-производители на хранителни продукти имат право да заменят съставките в зависимост от мястото на продажба при условие, че на опаковката е посочен промененият състав.

Жан-Клод Юнкер обеща да разработи серия от правила до септември тази година. Към днешна дата ЕК разглежда постъпилите жалби от 21 държави, влизащи в рамките на ЕС.