Европейската комисия (ЕК) обяви преди минути извънредни мерки заради руското ембарго. Тези мерки ще се прилагат до края на ноември с предвидения бюджет от 125 млн. евро. Така ще бъдат подпомогнати производителите от ЕС на бързоразвалящи се плодове и зеленчуци.

 

„В контекста на руските ограничения върху вноса на земеделски продукти на ЕС и като продължение на дискусията от миналата седмица за ситуацията на пазара, Европейската комисия реши от днес да се въведат мерки за подпомагане на някои бързоразвалящи се плодове и зеленчуци“, се посочва с прессъобщение на ЕК.

 

По думите на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош са задействани „аварийните ОСП мерки“, които ще намалят цялостната доставка на редица продукти от плодове и зеленчуци на европейския пазар, както и ще помогнат когато натискът върху цените стане твърде голям през следващите месеци. По думите на Чолош от мерките ще могат да се възползват всички земеделски производители.

 

От ЕК обявиха, че според анализ най-засегнати от въведеното ембарго са производителите на домати, моркови, зеле, чушки, карфиол, краставици и корнишони, гъби, ябълки, круши, червени плодове, десертно грозде и киви.

 

Пазарите на тези продукти са в активен сезон, фермерите нямат възможност за продължително съхранение, както и за бърза реализация на алтернативни пазари, посочват още от ЕК.

 

Мерките влизат в сила от 18 август. Ще се прилагатв рамките на определения бюджет от 125 млн. евро до края на месец ноември. Текущото състояние на пазара за всички продукти ще бъде обсъден на среща с експерти и експерти на държавите-членки от Европейския парламент, която ще се проведе в петък.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!