Европейската комисия изпрати до България официален документ, в който се посочва, че страната ни е усвоила 22%  от средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони към края на месец Февруари 2012.. Информацията е в отговор на отправено питане на  евродепутата Илияна Йотова.

 

ЕК заявява, че България е усвоила общо 22% от предвидените да страната, а не 31.7%, каквато информация се появи от страна на аграрния министър Мирослав Найденов неотдавна. В своя отговор ЕК посочва, че при определени изпълнени условия, могат да се извършат плащания за около 251 милиона евро и чак след това усвоените проценти ще нарастнат на 32%.

 

“BG
E-002145/2012
Отговор от г-н Dacian Cioloș
от името на Комисията
(4.4.2012)

Към края на февруари 2012 г. Комисията е възстановила на България общо 586 млн. EUR от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) за плащания, направени в рамките на българската програма за развитие на селските райони 2007—2013 г. (ПРСР), което се равнява на 22 % от общо отпуснатите по ЕЗФРСР средства. В момента се обработва още едно искане за около 251 млн. EUR, което, ако бъде одобрено, ще повиши нивото на плащанията до 32 %.

 

Като част от мониторинга по отношение на програмите на всички държави членки Комисията редовно проверява степента на изпълнение на българската ПРСР. Налице е потенциален риск за първа загуба на финансиране за българската ПРСР за края на 2011 г. по т.нар. n+2 правило за автоматична отмяна на финансов ангажимент. Дали това ще се потвърди зависи от резултата от разглеждането на една промяна в българската ПРСР, което понастоящем се провежда от службите на Комисията.

 

Като се има предвид доста ниската степен на изпълнение на българската ПРСР и произтичащия от това риск по правилото n+2, Комисията наблюдава отблизо тези проблеми съвместно с българските власти от 2010 г. насам в контекста на споделеното управление. Целта беше да се проучат възможните начини за ускоряване на изпълнението на ПРСР.

 

Комисията не може да наложи „наказания“ на България или която и да било друга държава членка поради нивото им на усвояване на средства от ЕЗФРСР. Пълното усвояване на средства от ЕС е на първо място отговорност на съответната държава членка и изцяло в неин интерес. Според Комисията, ако нивото на усвояване по ПРСР не се повиши, има опасност България да бъде изправена пред (още) отмени на финансови ангажименти на средства от ЕЗФРСР по българската програма за развитие на селските райони до края на програмния период 2007—2013 година.”