Строежът на оградата по сухопътната граница с Румъния забави навлизането в България на африканската чума по прасетата в мащабите, които са констатирани в съседна Румъния, заяви министър Порожанов по време на последния парламентарен контрол в отговор на въпрос на народни представители.
 
По данни на земеделското министерство в индустриалните ферми в северна България размерът на инвестициите, вложени в изграждане и оборудване, заедно със стойността на животните възлиза на 352 млн. лева. Без изграждането на оградата като част от мерките, загубите за свиневъдния бизнес в национален мащаб биха достигнали над половин милиард лева.
 
Народният представител Кристиан Вигенин обаче цитира Бернард ван Гьотем – директор на Дирекция управление на кризи по растенията, животните и храните, който казва, че по преценка на ЕК болестта не може да бъде спряна с огради. Поради тази причина Дирекцията не препоръчва строежа на огради, които дори не се финансират с европейски средства.
 
В отговор министър Порожанов заяви, че оградата изигра положителна роля като част от комплекса от мерки по отношение на опазване от вируса. Такива огради са изградени още в Унгария, Чехия и Дания.
 
Народните представители са получили информация, че вече има компрометирани участъци от оградата и че тя е изградена с дървени колове от чам с много ниска издръжливост.
 
Министър Порожанов обясни, че всеки ден служители на Изпълнителната агенция по горите и нейните структури обхождат изграденото съоръжение при изпълнение на служебните си задължения. Взимат се мерки за нейното възстановяване, при нужда.
 
Оградата е заприходена на трите Регионални дирекции на горите по границата. Но предвид на това, че техният бюджетен ресурс не е достатъчен, обходът се прави с помощта на държавните предприятия, допълни Порожанов.
 
Междувременно потвърдиха положителна проба за нов случай на африканска чума по свинете в село, намиращо се на около 32 км от границата с България. 
 
„В контакт сме с румънските колеги - с министъра на земеделието и с министъра на лова, говорихме да не се правят гонки по границата, за да не се компрометира оградата”, уточни Министър Порожанов, пише БТА.
 
Огнището е потвърдено в лаборатория в Гюргево. То се намира в село Градище, Община Комана, намираща се в близост до границата с България.