С условна присъда и забрана за заемане на държавна длъжност се размина подкупен служител на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). 
Наказанието е факт след решение на Окръжният съд във Враца, съобщиха от институцията

Злоупотреба със субсидии завършва с поредната условна присъда

На 9 септември 2019 г. в село Бутан обвиняемият служител на фонда направил опит за заблуди пълномощник на фирма на земеделски производител, като целта му била имотна облага. Той поискал от пълномощника 400-500 лв., за да подсигури, че предстояща дистанционна проверка на непроверени земеделски парцели ще приключи по-бързо, а заявените субсидии ще бъдат изплатени по-рано. 

Парите обаче така и не били платени, но опитът за измама е извършен в кръга на служебните задължения на обвиняемия,  който е трябвало да провери на място заявените за подпомагане земеделски площи на местен земеделски производител, твърдят от съда. 

Но това не е всичко. Същият корумпираният служител решил, че може да продължи безнаказано да си иска пари под масата. Дни след опита за измама в село Бутан, между 10 и 18 септември 2019 г., отново в качеството му на длъжностно лице към Държавен фонд „Земеделие“, е поискал от друг земеделски производител и впоследствие е приел дар от 1000 лв., за да изготви официален документ, в който да не документира констатираните нередности при направена от него проверка - несъответствие при един от заявените за подпомагане земеделски парцели. Целта била този документ да бъде използван пред ДФЗ, посочват от съда. 

Магистратите са групирали наказанията за двете престъпления и са решили да наложат две години „лишаване от свобода“ , чието изпълнение се отлага за срок от четири години. Съдът присъедини към това наказание и забрана корумпираният служител на фонда - който напълно е признал вината си, да заема държавна длъжност за срок от четири години. 

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и подлежи на обжалване или протест в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.