Тече жътвата при всички есенници с изключение на ръжта. Спрямо миналата година обаче прибирането на реколтата от пшеница и рапица започна с около седмица по-късно, сочи последният оперативен анализ на Министерството на земеделието.

Реколта 2019: Старт на жътвата на пшеница в Добруджа

Данните показват, че към 20 юни са прибрани 13,8 хил. тона пшеница, 53,8 хил. тона ечемик, 1,2 хил. тона рапица и 375 тона тритикале. Засега по-висок е средният добив при ечемика (с 1,7%), докато при останалите есенници той е по-нисък спрямо година по-рано.

Ечемикът в Добричко е почти прибран, а жътвата на пшеница вече започна в четири от добруджанските общини. Това обаче е едва 4,2% от общите площи с пшеница, съобщи Веселин Овчаров от Областна дирекция по земеделие, цитиран от Агенция „Фокус“.

В полетата вече жънат 29 комбайна, а средният добив на пшеница, който отчитат зърнопроизводителите в Добричко, е 530 кг/дка. Засетите площи с пшеница са 1,3 млн. дка, а пропаднали до момента са 796 дка. 

Статистиката сочи, че 77,39% от ечемика в областта е ожънат при среден добив от 547 кг/дка. Площите с тази култура са малко над 19 хил. дка, което експертите определят като твърде малко количество за регион като Добруджа. Най-високи са добивите на производителите на ечемик в Община Добрич – селска (650 кг/дка), и в Община Добрич (610 кг/дка).

Комбайните навлязоха в житните масиви и в област Сливен. Средният добив към момента е 480 кг/дка при пшеницата и 430 кг/дка при ечемика, съобщи Тодор Братанов от Областната дирекция по земеделие. Началото бе дадено на 25 юни, като се жъне предимно ечемик, предава БТА.

Експертите оценяват състоянието на посевите като много добро. Засетите площи с пшеница в областта са 417 400 дка, а с ечемик – 73 850 дка. Заради слана и градушки на 100% са пропаднали 1393 дка, чиито собственици следва да бъдат компенсирани от държавата.