Жътвата на пшеница в Добричка област започна. Реколтата от първите декари вече е прибрана в крайморските общини Шабла и Каварна. 

Десислава Танева: Очакваме 5,4 млн. тона пшеница от Реколта 2019

„Заради трайното засушаване, започнало през есента, продължило през цялата зима и пролетта, пшеницата узря бързо, но посевите не са в добро състояние”, заяви агрономът Ивайло Цанев. 

Фермерът разказва, че за последните два месеца в землището на шабленското село Захари Стояново, където е разположено стопанството му, са паднали едва 15 литра/кв. м дъжд

„Посевите си останаха недобре гарнирани и това е причина за ниските добиви – от 300 до 500 кг/дка, но ние и не очаквахме повече заради състоянието на пшеницата”, допълва младият агроном. 

Общо 9 000 дка са житните полета. За прибирането на реколтата от тях в нивите са вкарани четири зърнокомбайна и всички налични трактори и ремаркета. 

Средният добив в община Шабла засега е 490 кг/дка, а в съседната община Каварна – 540 кг/дка.

Ожънати са малко над 1% от засетите през есента 1,300 млн. дка пшеница. Миналата година средният добив в Добруджа възлизаше на 600 кг/дка, а в останалите части от страната беше с около 100 кг/дка по-малко. 

Половината от ечемика в Добричка област вече е прибран по складовете. Средният добив се оценява на 538 кг/дка, показва справката на Областната дирекция „Земеделие”. 

В крайморските общини Шабла и Каварна, които първи започнаха да прибират реколтата от ечемик, вече са към края на кампанията. В Балчик и Генерал Тошево ечемикът е прибран на две трети. Общо 20 000 дка с тази култура заложиха стопаните от Добруджа през есента.